«ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ»

Την ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ως το τέλος του 2016 επισήμανε ο Ευ.Βενιζέλος στη συνάντησή του με την τρόικα, αποσπώντας τη δέσμευση ότι η έκθεσή της θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτέμβρη. Στην Ιπποκράτους «εξειδικεύουν» τα σκληρά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Στην ανάγκη επιμήκυνσης

του προγράμματος ως το 2016, με μέτρα μάλιστα που θα ληφθούν σε δύο δόσεις (2013-2014 και 2015-2016 αντίστοιχα) επέμεινε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντησή του με την τρόικα στην Ιπποκράτους. Υποστήριξε άλλωστε ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί ομαλή μετάβαση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελπίζει πως σε βάθος τετραετίας θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ο τομέας της ανάπτυξης, γι’ αυτό και «εγκαλεί» τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θεωρώντας ότι ακόμα και στο εναλλακτικό σχέδιο τετραετίας που τους παρουσίασε, ο χαρακτήρας ήταν εμπροσθοβαρής ως προς τα μέτρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προβλέπετο ότι θα ληφθούν εντός του 2013 και του 2014, δυσκολεύοντας την αποδοχή τους από τους πολίτες.

«Η τρόικα φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην Ελλάδα και το τι επιδιώκει η χώρα», σχολίαζαν αργότερα πηγές της Ιπποκράτους, έχοντας αποσπάσει ο πρόεδρος τη δέσμευση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα καταθέσουν την έκθεσή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, δίνοντας έτσι ένα πρώτο περιθώριο κινήσεων επί δύο μήνες στην ελληνική κυβέρνηση. Σημείωναν πάντως πως «εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στο ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα», εκτιμώντας πως όσο δύσκολο είναι να παρουσιαστεί στο εσωτερικό της Ελλάδας ένα νέο πακέτο μέτρων, άλλο τόσο είναι να παρουσιαστεί στο εσωτερικό των άλλων κρατών της ευρωζώνης μία νέα επιμήκυνση.

Στην Ιπποκράτους πάντως, μιλούν για ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, αναζητώντας προς ώρας τρόπους εξειδίκευσής τους. Ειδικότερα, κάνουν λόγο για πλαφόν 2300 ευρώ στις συντάξεις και μειώσεις κατά 10% για τα ποσά άνω των 1400 ευρώ, για περικοπές πάνω από 35% στις διπλές συντάξεις, για μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και για «εξορθολογισμό» του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτά, και πολλά άλλα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν ως πιθανόν να ληφθούν, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των Φίλιππου Σαχινίδη, Πάρι Κουκουλόπουλου, Γιώργου Κουτρουμάνη και Χρήστου Πρωτόπαπα. Εκεί, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η συνάντηση που ακολούθησε του Φίλιππου Σαχινίδη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε μία προσπάθεια εξειδίκευσης των μέτρων, καθώς το ΠΑΣΟΚ βάζει τις δικές του “κόκκινες γραμμές”, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί περικοπές στα δώρα του Δημοσίου και αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια. Αντ’ αυτών, συζητιώνται οι μειώσεις στα δώρα επικουρικών και στα περιφερειακά επιδόματα που λαμβάνουν όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Υπό εξειδίκευση είναι και τα μέτρα περί συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενοποίησης νοσοκομείων (που υπολογίζεται να

Keywords
Τυχαία Θέματα