ΑΜΕΣΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις πληροφορίες να θέλουν να μπαίνει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ενεργειακή αγορά.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες συναντήσεις ωστόσο είναι ότι εκτός από τα θέματα που άπτονται της απελευθέρωσης της αγοράς, των αποκρατικοποιήσεων καθώς και διάφορες άλλες υποχρεώσεις του μνημονίου για τιμολόγια και ΑΠΕ,

ακόμη πιο επείγον είναι το θέμα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η τρόικα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην αγορά και φυσικά είναι σε απόλυτη γνώση των όσων συνέβησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο με τον αγώνα δρόμου για την ταμειακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Επίσης οι «τροϊκανοί» έχουν μια καλή εικόνα και για το γεγονός ότι θα απαιτηθούν εκ νέου μέτρα, ειδάλλως ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος να γυρίσουμε πάλι στο ίδιο σημείο. Μόνο που αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως για «ημίμετρα» και είναι βέβαιο ότι θα ζητηθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις συνολικά για το πρόβλημα των ελλειμμάτων στην αγορά.

Κατά τα λοιπά το βασικό ζητούμενο των ενεργειακών μνημονιακών απαιτήσεων παραμένει η πρόβαση τρίτων στο φθηνό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ, δηλαδή στους λιγνίτες και τα νερά. Το ζήτημα αυτό θεωρείται ως θεμελιώδες για την ύπαρξη στρεβλώσεων και την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά.

Ένας μάλιστα από τους όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους μας, είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση της αγοράς μέχρι να κλείσει ο τρέχων έλεγχος της τρόικας. Πληροφορίες θέλουν το ΥΠΕΚΑ να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Στο επίπεδο αυτό πάντως θα βολιδοσκοπηθούν και οι προθέσεις της τρόικας απέναντι στην αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα, κάτι που απέκλειε η προηγούμενη ηγεσία.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιδιώκει η προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ να συνδεθεί με ένα συνολικό πακέτο μέτρων στρατηγικής στόχευσης συνολικά για την αγορά και να μην αποτελεί μια μεμονωμένη – αποσπασματική κίνηση.

Βασική μνημονιακή υποχρέωση επίσης αποτελεί και η διασύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην αγορά. Μάλιστα με βάση το χρονοδιάγραμμα η χώρα βρίσκεται ήδη εκτός, καθώς θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση στα κοστοστρεφή τιμολόγια μέχρι τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα