ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Μακριά απ το κέντρο, τις λαμπερές επιγραφές, τα ακριβά ενοίκια και τις δήθεν επιτυχίες, οι άνθρωποι της τέχνης επιμένουν στα ρίσκα και στα όνειρα τους. Ο Παύλος Κουρτίδης και ο Βασίλης Παλαιολόγος είναι παράδειγμα. 

Της Αλεξάνδρας Τσόλκα

*Και επειδή βαριέμαι και η ίδια με την γκρίνια μου και τις ειδήσεις για τους ανθρώπους που κάνουν το μικρόκοσμο του σύμπαν, θεωρώντας τον εγωκεντρισμό και την ματαιοδοξία δουλειών που έχουν προβολή, ως πραγματική, υπαρκτή σημαντικότητα, λέω να δούμε περιπτώσεις άλλων καλλιτεχνών.

*Το

Βασίλη Παλαιολόγο για παράδειγμα. Στην Εντατική του Παίδων τα πρωινά και τα βράδια στις παραστάσεις. Ισορροπημένα και σεμνά έχει πει όχι σε ότι δεν του αρέσει να κάνει στην υποκριτική, αλλά χωρίς να κάνει ακρότητες αφορίζοντας για παράδειγμα την τηλεόραση. Μεταξύ εμπορικού και σπουδαίο θεάτρου, δεν έπαθε καλλιτεχνικό αυτισμό, αλλά μας εντυπωσίασε και μας εξέπληξε με το ρόλο του στο περιβόητο Γάλα, το σπουδαιότερο θεατρικό κείμενο της τελευταίας δεκαετείς. Αυτόν τον Οκτώμβρη κάνει άλλο ένα βήμα στην καλλιτεχνική του εξέλιξη. «Υπό το μηδέν» του 30χρονου και πολυβραβευμένου σύγχρονου Ισπανού ‘Αμπελ Θαμόρα, συνεχίζει τις παραστάσεις του, για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο “Π.Κ”, στον Νέο Κόσμο.

*Ο Ισπανός συγγραφέας καταγράφει στην Ευρώπη της κρίσης και του σήμερα, συχνά με χιούμορ, τις συγκρούσεις, την αγωνία , το φόβο, τη τρυφερότητα, την πολύτιμη ανθρωπιά των νέων στην γηραιά ήπειρο, με τις κοινές αναφορές και την δύσκολη καθημερινότητα, που όμως, επιμένουν σε εσωτερικά τοπία αγάπης και ελπίδας όπως έκανε πάντα η ανθρωπότητα. Σάββατο βράδυ. Ένα κρεοπωλείο, στο κλείσιμο των μαγαζιών, γίνεται στόχος ληστών. Ο ιδιοκτήτης και ο μοναδικός εργαζόμενος του εγκλωβίζονται απ τους ληστές μέσα στο ψυγείο κρεάτων. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στον απόηχο μιας αόρατης κλεψύδρας που νιώθουν ν’ αδειάζει επικίνδυνα και την οποία πρέπει πάση θυσία να σταματήσουν, πριν να είναι πολύ αργά. Απάνθρωπες χαμηλές θερμοκρασίες, τα σώματα τους σε θανατηφόρες δοκιμασίες, αλλά και οι σχέσεις τους, το ίδιο. Η σχέση μεταξύ τους. Η σχέση με τον εαυτό τους. Η σχέση με το παρελθόν. Η σχέση με τις φοβίες, τις αγωνίες, την ανθρωπιά τους την ίδια. Το πεπρωμένο; Η μοίρα; Η επιβίωση; Η αξία που δίνεται στην ίδια τη ζωή απ τον καθένα μας, με τον θάνατο που αδηφάγος καραδοκεί πάντα το τέλος, όσο κι αν θεωρούμε εαυτούς αιωνίους και άφθαρτους; Ο Ισπανός συγγραφέας καθηλώνει με την πλοκή του το συναίσθημα όλων μας, αγγίζοντας πανανθρώπινα εσωτερικά τοπία.

Ο Βασίλης Παλαιολόγος, μετά την πολυσυζητημένη και αξιοπρόσεκτη από κοινό και κριτικούς, ερμηνεία του στο «ΓΑΛΑ», κάνει το επόμενο βήμα ερμηνευτικά στο «Υπό το Μηδέν» σε έναν ρόλο απαιτήσεων, ανατροφοδοτώντας την δυναμική του έργου με την δική του ορμή.

*Ο Νεκτάριος Λουκιανός ξέρει τον ρόλο, το έργο και τον συγγραφέα και συνεχίζει να δίνει τα χαρακτηριστικά της γενιάς του σε αυτό το έργο της οικονομικής κρίσης και της ελπίδας, με τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την ασκητική προσήλωση των ν

Keywords
Τυχαία Θέματα