Επιχείρηση ανάδειξης των διαφορών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

09:24 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί στο εξής η Ιπποκράτους, ήταν η στάση που επέδειξε χθες στα δύο θέματα που άνοιξε ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην αρχή ήταν η διαφωνία του Θάνου Μωραΐτη, επί των δηλώσεων Σκορδά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και ενώ θα μπορούσε εύκολα κανείς να μείνει σε όσα είπε περί «άστοχων και άκαιρων δηλώσεων», σημασία έχει η αποστροφή του λόγου του ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα

νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014».

Λίγες ώρες αργότερα, η Ιπποκράτους θα φρόντιζε να διευκρινίσει ακριβώς τις διαφορές μεταξύ του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται το γεγονός ότι στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ θεσπίζεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να ρυθμίζουν την μηνιαία δόση ενός δανείου σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση εισοδήματος, χωρίς χρονικό περιορισμό, όταν το σχέδιο νόμου μιλά για υποχρέωση εφαρμογής «προγράμματος οικονομικής διευκόλυνσης» για τέσσερα έτη. Σημειώνεται ακόμα πως στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται κάθε είδους δάνεια, στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, και δάνεια από πιστωτικές κάρτες, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δάνεια που δεν είναι ληξιπρόθεσμα, έχουν χορηγηθεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2010 και για τα οποία έχει δοθεί εμπράγματη ασφάλεια επί της κύριας κατοικίας του δανειστή. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, όταν στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά κριτηρίων κ.ο.κ.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «διαφορετική φιλοσοφία», για μεγάλη καθυστέρηση και για «κακή διαπραγμάτευση» εκ μέρους του υπουργείου, επαναφέροντας το αίτημά του για «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Σημειώνοντας για παράδειγμα ότι περιορίζει τους δυνητικούς ωφελούμενους, αφορά μόνο στους ενήμερους δανειολήπτες και τα ενυπόθηκα δάνεια, δεν εξορθολογίζει τις σχέσεις δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν ρυθμίζει τα επαχθή επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια, αφήνει εκτός ρύθμισης τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν ενσωματώνει την πρόταση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, η Ιπποκράτους ξεκαθαρίζει ότι εκλαμβάνει το νομοσχέδιο ως ένα μικρό μόνο βήμα στην κατεύθυνση μίας ολοκληρωμένης λύσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά… Αντιπαραβάλλει λοιπόν τα βασικά σημεία της δικής του πρότασης νόμου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και η παράταση για δύο περαιτέρω έτη (ως την 31 Δεκεμβρίου 2014) της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Το όλο θέμα είναι ενδεικτικό της στάσης που πρόκειται να κρατήσει στο εξής το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση. Εφόσον πρόκειται για μη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, θα αναδεικνύει τις διαφορές του με τη ΝΔ, πιθανώς δε και με τη Δημοκρατική Αριστερά, εφόσον υπάρχουν, μια και παρά το φιάσκο με τα πολλά αντιρατσιστικά νομοσχέδια, η κοινή στάση των δύο εταίρων στο θέμα, κρίνεται ως «επιτυχημένο μοντέλο» και τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα