ΦΠΑ ή απολύσεις: Ένα στα δύο, χάνει

08:41 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Δεν την έφτανε το μπαράζ αρνητικών σχολίων για την κυβερνητική πρόθεση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, σε ένα κλάδο δηλαδή με ιστορικό φοροδιαφυγής, ήρθε και η αδυναμία υλοποίησης της δέσμευσης για την απόλυση 2.000 εργαζομένων σε κρατικές επιχειρήσεις να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά.

Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπ. Οικονομικών θα θέσουν δύο διεκδικήσεις στο τραπέζι της τρόικας, ΦΠΑ και απολύσεις,

την ίδια στιγμή που η πορεία των δημοσιονομικών μπορεί να είναι θετική ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν όπως και το δημοσιονομικό κενό των επομένων χρόνων που παραμένει… ακάλυπτο.

Ειδικά για το ΦΠΑ το κλίμα μοιάζει αρνητικό. Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται από επιφυλακτική έως αρνητική, το ίδιο και ο επίτροπος της Ε.Ε. Αλγκίντρας Σεμέτα που επεσήμανε χθες, και μάλιστα από την Αθήνα, ότι «πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από την κυβέρνηση ο πήχης των προσδοκιών για το ΦΠΑ, ξαφνικά, χαμηλώνει. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ τα οφέλη θα πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη των καταναλωτών και όχι στα ταμεία των εστιατόρων και διατύπωναν πλέον επιφυλάξεις για τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει το μέτρο στο συγκεκριμένο κλάδο.

Εξίσου δύσκολη είναι η κυβερνητική προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για τις απολύσεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε, ήδη από τα τέλη Μαΐου, να έχει διαμορφώσει συγκεκριμένο σχέδιο με τις επιχειρήσεις που θα έκλειναν / συγχωνεύονταν και το προσωπικό που θα απολύονταν, κάτι που δεν συνέβη. Το ζήτημα των απολύσεων είναι συμβολικής – πλην όμως μείζονος – σημασίας για την τρόικα και μένει να φανεί αν θα αποδεχθεί τη νέα καθυστέρηση εκ μέρους της Αθήνας.

Στο χειρότερο σενάριο, αυτό μίας διπλής άρνησης, είναι σαφές ότι ο τελικός λόγος θα είναι των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα. Αν και είναι βέβαιο ότι, σε αυτή ακριβώς την περίπτωση, η τρικομματική θα δοκιμασθεί για τα καλά…

Keywords
Τυχαία Θέματα