Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή ξεκινά το ΙΚΑ

Και αυτό διότι τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των αναμενόμενων.

Στο έγγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει ότι βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο καταβολής τρεχουσών εισφορών όσο και σε αυτό της είσπραξης ληξιπρόθεσμων. Επισημαίνει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση

των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενόμενης αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».

Μάλιστα, ορίζει ως ελάχιστο αριθμό διενεργούμενων επιτόπιων ελέγχων από το κάθε υποκατάστημα, ανά μήνα, τους 10 ελέγχους σε κοινές επιχειρήσεις και 10 έλεγχοι οικοδομοτεχνικά έργα. Στην περίπτωση δε, που δεν πραγματοποιείται ο προαναφερόμενος αριθμός επιτόπιων ελέγχων, οι αρμόδιοι Διευθυντές θα πρέπει να αιτιολογούν σε σχετικό έγγραφο τους προς τον Διοικητή ΙΚΑ τους λόγους της μη ανταπόκρισης στον στόχο.

Όσον αφορά στους ελέγχους, το έγγραφο προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείου ελέγχου και την αναζήτηση στοιχείων για κάθε ελεγχόμενη επιχείρηση.

Στο στάδιο της προετοιμασίας, θα ερευνάται η ύπαρξη ή μη καταγγελιών και εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου της Ε.ΥΠ.Ε.Α., του Σ.Ε.Π.Ε. αλλά και του Υποκαταστήματος.

Ως αντικείμενο ελεγκτικής δράσης ορίζονται:

• Διεκπεραίωση Καταγγελιών

• Διεκπεραίωση Εκθέσεων Ελέγχου Ε.ΥΠ.Ε.Α., Σ.Ε.Π.Ε., Σ.Δ.Ο.Ε.

• Καταγραφή απασχολούμενων με τα πραγματικά στοιχεία απασχόλησης

• Εντοπισμός ανασφάλιστης Εργασίας

• Συλλογή στοιχείων ασφάλισης (σελίδα Ε.Β.Κ.Ν.Π., καταστάσεις Επιθεώρησης Εργασίας, συμβάσεις εργασίας, παρουσιολόγια, καταστάσεις υπερωριών, βεβαιώσεις αποδοχών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που πιστοποιεί πραγματικά στοιχεία απασχόλησης).

Επισημαίνεται δε η «ιδιαίτερη σημασία του επιτοπίου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση».

Στον ουσιαστικό έλεγχο συσχετίζεται η ορθότητα των στοιχείων Α.Π.Δ. και των συλλεχθέντων στοιχείων σε σχέση με τα πραγματικά. Ιδιαίτερα ελέγχεται η πρόσληψη και αποχώρηση, η ειδικότητα (ορθή υπαγωγή με ΚΑΔ), το ωράριο (πλήρες – μειωμένο), οι μηνιαίες αποδοχές, το είδος της ασφάλισης (τεκμαρτά, με σύμβαση έργου) κ.λ.π..

Keywords
Τυχαία Θέματα