Παλαιά μέτρα φέρνουν νέο ασφαλιστικό

Τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να εξευρεθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα δημιουργήσει η ήδη συμφωνημένη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση κάποιων από τους φόρους υπέρ τρίτων, επανέφερε η Τρόικα ανοίγοντας εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων.

Το φιλόδοξο σχέδιο Βρούτση παραπέμφθηκε στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που έως την Πέμπτη θα πρέπει να έχουν κοστολογήσει τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που το υπουργείο ανεβάζει έως και στο 1 δισ. ευρώ.

Αρχικά, η εκτίμηση της

ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ, που θεωρήθηκαν αρκετά για την κάλυψη του νέου δημοσιονομικού κενού στα ταμεία το 2014.

Μόνο που πλέον, η Τρόικα ζητεί νέα ισοδύναμα μέτρα, για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσουν παλαιές δεσμεύσεις.

Εκτιμάται ότι, για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απαιτούνται μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων το κενό εκτιμάται έως και 800 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο αυτές δεσμεύσεις είναι παλαιές. Προβλέπονται στο Μνημόνιο και η Τρόικα επιμένει πως πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα, αρχής γενομένης από το 2014.

Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμεί παράταση χρόνου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση, η τρόικα αντιμετώπισε κατ’ αρχήν θετικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, σχετικά με τα νέα μέτρα, πάταξης της εισφοροδιαφυγής, ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν αναλυτικότερα και να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, 350 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισπραχθούν από την αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων που ξεκινά το ΙΚΑ.

Ακόμη, περίπου 70 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μετά την ένταξη από την 1η Δεκεμβρίου στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ και άλλα 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Τέλος περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

Συνολικά, η πρόταση του υπουργείου μπορεί να ξεπερνά και τα 800 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως η Τρόικα να έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το που τελικά θα οριστικοποιηθεί το κενό για τα ασφαλιστικά ταμεία, εντός του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επανέφερε πρόταση για ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία, με την Τρόικα να μην εμφανίζεται αυτή τη φορά τόσο αρνητική όσο τις προηγούμενες…

Keywords
Τυχαία Θέματα