Ενοποιούνται οι φόροι στα ακίνητα- επεκτείνονται οι αντικειμενικές αξίες

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού το επόμενο έτος έρχονται οι εξής αλλαγές στη φορολογία:

Ακίνητα

- Αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δη-μόσια έσοδα.

- Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.

- Επέκταση της

εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα.

Φορολογικές Αλλαγές

- Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ)

- Επαναξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων μέσω της κατάργησης αυτών που δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα και της διατήρησης όσων έχουν ανταποδοτικά οφέλη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

-Αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με αλλαγή νομοθεσίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ).

Φορολογία Εισοδήματος

-Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Θα προετοιμαστεί μια φορολογική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος, τον περιορισμό των διακρίσεων των προτιμησιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένου και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, επιτρέποντας έτσι στο μέλλον τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο η απόδοση εσόδων βελτιώνεται. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται τα ευνοικά καθεστώτα με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης θεσπίζεται νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Ελεύθεροι επαγγελματίες μικρές επιχειρήσεις και αγρότες θα φορολογηθούν με μία διαφορετική κλίμακα που θα έχει δύο κλιμάκια.

-Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου φοροαπαλλαγών με νέα βάση εισοδηματικών, κοινωνικών και δημογραφικών κριτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα