Ελλάδα, η χώρα της διαφθοράς

11:10 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Στην Ε.Ε., όπου η διαφθορά κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 120 δισ. ευρώ ετησίως (όσο περίπου ένας κοινοτικός προϋπολογισμός) η Κομισιόν διαπιστώνει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και τιμωρία της διαφθοράς. Στην Ελλάδα -σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τα κρούσματα διαφθοράς πλήττουν σχεδόν το σύνολο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά στο πλαίσιο του Μνημονίου:

1)

Tη διασφάλιση επαρκών εξουσιών και στήριξης, ώστε ο εθνικός συντονιστής καταπολέμησης της διαφθοράς να μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς και να υπάρξει σαφής καταμερισμός καθηκόντων εντός του θεσμικού πλαισίου.

2) Την ενίσχυση της εποπτείας της χρηματοδότησης των κομμάτων και της ανεξαρτησίας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της επιτροπής ελέγχου. Ζητείται επίσης καλύτερος εντοπισμός των δωρεών και δανείων που χορηγούνται σε πολιτικά κόμματα.

3) Τη θέσπιση ολοκληρωμένων κωδίκων δεοντολογίας για τους αιρετούς αξιωματούχους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο καθώς και των αντίστοιχων εργαλείων λογοδοσίας για πιθανές παραβιάσεις των εν λόγω κωδίκων, σε περιπτώσεις πρακτικών διαφθοράς ή σύγκρουσης συμφερόντων.

4) Την ενίσχυση της εποπτείας των δημοσίων συμβάσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς, απάτης και συγκρούσεων συμφερόντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που συνοδεύει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προκύπτει ότι τo 99% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα (μέσος όρος Ε.Ε.: 76%), ενώ το 63% πιστεύουν ότι επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος Ε.Ε.: 26%) και το 80% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος Ε.Ε.: 69%).

Η κοινοτική δημοσκόπηση δείχνει ότι το 93% των Ελλήνων θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%). Επίσης, το 7% των Ελλήνων παραδέχτηκαν ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες τούς ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλουν χρηματικό δώρο για υπηρεσίες (μέσος όρος ΕΕ: 4%).

Keywords
Τυχαία Θέματα