25 Μαΐου: Σημείο Καμπής για την Ευρώπη

11:10 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται στις 25 Μαΐου να εκλέξουν και τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία. Υπάρχει όμως μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Το κοινοβούλιο που θα συσταθεί εκλέγει τον νέο πρόεδρο της επιτροπής. Όπως είναι γνωστό για τη θέση αυτή από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει προταθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός όμως από την τιμή που έχει η ελληνική Αριστερά γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;

Γιατί συγκρούονται δύο διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της Ευρώπης. Από τη μια πλευρά υπάρχει η λογική του νεοφιλελευθερισμού ως πλαισίου ιδεών που διαμορφώνει τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα για μια αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των ανθρώπινων αναγκών.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις εκλογές αυτές θα διαμορφώσουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Απέναντι στη λογική της πολιτικής οικονομίας της ολοκλήρωσης και της αποδυνάμωσης της πολιτικής η Αριστερά προτάσσει τη δημοκρατία και την κοινωνική ολοκλήρωση.

Οι αγγλόφωνοι την έχουν ονομάσει ΤΙΝΑ (There Is No Alternative, Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος), οι γαλλόφωνοι «μονόδρομη σκέψη» (pensée unique). Όπως και αν αποκαλείται η πολιτική που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κ. Μέρκελ και του κ.Σαμαρά αλλά και οι Σοσιαλιστές του κ.Σουλτς και του κ.Βενιζέλου είναι μια καταστροφική πολιτική για την Ευρώπη.

Η οικονομική ύφεση, η άνιση κατανομή του πλούτου, το διευρυνόμενο χάσμα εισοδήματος, η αυξανόμενη ανεργία, η καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η υποβάθμιση των πολιτικών ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών είναι το αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο Μάιο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχει πρέπει να δώσουν μια απάντηση τόσο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική όσο και στους ευρωσκεπτικιστές που δυστυχώς δείχνουν στις δημοσκοπήσεις να κερδίζουν έδαφος. Τόσο στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο (FN), στην Ολλανδία το κόμμα Ελευθερίας (PVV), στην Ιταλία η «Λέγκα του Βορρά» (LN), στη Βρετανία το «Βρετανικό κόμμα ανεξαρτησίας» (UKIP), στην Αυστρία το κόμμα Ελευθερίας (FPO) κ.α που θεωρούν κοινό εχθρό την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση εμφανίζουν είτε στις δημοσκοπήσεις είτε στα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν πριν λίγο καιρό σημαντικά ποσοστά.

To 1923 ο Coudenhove-Kalergi υποστήριζε πως αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική οργάνωση της Ευρώπης, η ήπειρος θα διαλυόταν από τις αλληλοεξοντωτικές εθνικιστικές συγκρούσεις. Σήμερα είναι σαφές πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα που σήμερα βασίζεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτό θα καταρρεύσει υπό το βάρος των ανισοτήτων, της φτώχιας και της ανεργίας που αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει. Και αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της Αριστεράς.

Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Twitter : @geobalafas

Keywords
Τυχαία Θέματα