Σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες πηγαίνει η κυβέρνηση

10:16 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Στα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κατευθύνονται ολοένα και περισσότεροι αγρότες, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και νέα. Πάντως, μέχρι στιγμής, τα δύο μπλόκα που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι αυτό στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα

και αυτό στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό.

Χθες, στο μπλόκο της Νίκαιας σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις, όταν αγρότες προσπάθησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα για να καταλάβουν συμβολικά την Εθνική Οδό.

Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό, στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και από το πρωί στήνονται άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών στην Ημαθία, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ημέρας πρόκειται να αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για νέα κάθοδο στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Καμτσή, αναμένεται να βγουν στους δρόμους και αγρότες σε Έβρο και Σέρρες, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι υπολογίζεται να στηθούν περίπου 30-40 μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, το φορολογικό, πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες της Κρήτης έξω από τις ΔΟΥ του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα προχώρησαν σε αποκλεισμούς στις ΔΟΥ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων – ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, “φρένο” στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό το υπουργείο Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, ακούγεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα δοθούν εξηγήσεις για τα θέματα τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα είναι σημαντικές. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει τον καθορισμό εύρους τιμών, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να γνωρίζουν εξαρχής ούτε το σύνολο της παραγωγής τους αλλά ούτε και την τιμή που θα πωλήσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, που έχει τεθεί ως όριο ή όχι, για να τηρούν βιβλία.

Ο Χ. Θεοχάρης έδωσε απαντήσεις μέσω Twitter, σχετικά με τις επιπτώσεις τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από συνταξιούχους του ΟΓΑ: Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε χρήστη του Twitter ο οποίος του ζητούσε να ξεκαθαριστεί επίσημα αν συνταξιούχοι ΟΓΑ, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ. θα έχουν περικοπές ή ποινές αν τηρήσουν βιβλία σαν αγρότες, ο κ. Θεοχάρης έγραψε: «ΟΓΑ, καμία επίπτωση από βιβλία».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων των αγροτών, για την ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων, την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, και των λοιπών εντύπων που πρέπει να υποβάλουν στο μητρώο της Εφορίας. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση οι δηλώσεις των αγροτών θεωρούνται εμπρόθεσμες αν υποβληθούν μέχρι 15 Φεβρουαρίου για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και μέχρι 20 Μαρτίου για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα