ΕΚΤΟΣ ΑΠΕ Ο ΜΑΤΣΙΚΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

Την αφορμή που αναζητούσε για την απομάκρυνση του Ηλία Μάτσικα από τη γενική διεύθυνση του ΑΠΕ, βρήκε η κυβέρνηση στα τηλεγραφήματα του πρακτορείου για τη σχεδιαζόμενη «καρατόμηση» στελεχών του ΣΔΟΕ και τις δηλώσεις που θα έκανε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο Παρίσι. Για λογοκρισία μιλά ο αποπεμφθείς γενικός διευθυντής.

Σε δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι αναφέρεται ότι  «η Γενική Συνέλευση [των μετόχων του ΑΠΕ] αποφάσισε

την άμεση απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή επειδή δεν άσκησε προληπτική λογοκρισία στη δουλειά των συναδέλφων του, όπως υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω του ΓΓΜΕ κ. Ι. Παναγιωτόπουλου». Όπως, τονίζεται, οι δύο ειδήσεις ήταν «απολύτως ακριβείς».

«Η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια  πρέπει να εξετασθεί και υπό το φως της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλαπλών διοικητικών και οργανωτικών ζητημάτων λειτουργίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, αλλά στη διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και στην καθιέρωση κυβερνητικού ελέγχου στην ελευθερία παραγωγής-μετάδοσης ειδήσεων από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας», ανέφερε ο Ηλίας Μάτσικας.

«Η πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αυτό το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ευθέως προσκρούει, εκτός των άλλων, στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη δημοσιογραφική λειτουργία  και δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στην ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να διαμορφώσει τεχνηέντως ένα κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης, δια της απαράδεκτης αποδόσεως ευθύνης  για τη δημοσίευση των δύο αυτών ειδήσεων», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου.

Παράλληλα, σημείωσε πως, την ίδια στιγμή που οι μέτοχοι συζητούσαν τα παραπάνω, σε εκκρεμότητα παραμένουν ζητήματα όπως:

- Εκκρεμότητα  στην καταβολή της τρέχουσας δόσης από τον προϋπολογισμό,

- αλλαγή του τρόπου επιχορήγησης,

- έξοδος από τις ΔΕΚΟ, ώστε να επανέλθει η λειτουργία του πρακτορείου, στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2010,

- ελλείψεις προσωπικού,

- αποσπασμένοι που επιβαρύνουν το πρακτορείο με  ετήσιο κόστος της τάξης των 180.000 ευρώ και οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν,

- κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

«Ως  δημοσιογράφος εξακολουθώ να διατηρώ ακέραια την άποψη ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να αποτελεί ΔΕΚΟ, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αν εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ και ότι αυτό αποτελεί θέση και του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ», σημείωσε ο Ηλίας Μάτσικας, τονίζοντας ότι «αυτή άλλωστε είναι και πάγια η θέση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ,της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα