«ΕΚΛΕΙΣΕ» ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ – ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Οι τελευταίες λεπτομέρειες μένουν προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που στην πραγματικότητα μπορεί να φθάσει και τα 14 δισ. ευρώ. Περικοπές σε μισθούς – συντάξεις – επιδόματα το περιεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr μεταξύ άλλο προβλέπονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο, κυρίως στον ευρύτερο τομέα κατά 30% με 35%, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης

δεν αποκλείεται να μπουν και οι αποζημιώσεις συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζόμενων κυρίως σε ΔΕΚΟ. Αλλά και στον λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται κατάργηση του υπόλοιπου των δώρων και επιδομάτων. Στο επίπεδο των μισθών, στον ιδιωτικό τομέα, η μάχη αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τυπικά, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου διεξάγεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, βάσει μνημονίου, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αύριο, Δευτέρα, γίνει σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, και νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, κυρίως όσον αφορά στην εφεδρεία.

Στο επίπεδο των συντάξεων, ήδη ο κ. Βρούτσης έχει παραδώσει τις προτάσεις του, στις οποίες τελικά δεν περιλαμβάνονται μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ.

Οι περικοπές, από 2% έως και πάνω από 15%, θα ξεκινούν πιθανότατα από τις συντάξεις των 800 ευρώ και θα κλιμακώνονται.

Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης άνω των 65 δεν αναμένεται. Αυτό που προβλέπεται, είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65, σε όσους λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στις περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων.

Εκτός από εισοδηματικά (από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και περιουσιακά κριτήρια θα προβλέπει το σχέδιο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, ενώ δραματικές θα είναι οι περικοπές στα εφάπαξ.

Πλαφόν θα τεθεί στις επικουρικές συντάξεις.

ΤΟ  περιοδικό «Der Spiegel» πάντως, εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων θα φθάσει τα 14 δισς. ευρώ, βάσει των ελέγχων που πραγματοποίησε η Τρόικα στην Αθήνα.

Και αυτό, γιατί όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα,  τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι κατώτερα των αναμενόμενων, όπως άλλωστε και τα δημόσια έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα