ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΟΜΟ

Έφυγε πλήρης ημερών, στα 94 του χρόνια, από τη ζωή ο θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου, Αλέξης Σολομός. 

Το θέατρο έγινε η ζωή του από νεαρή ηλικία, καθώς εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγο πριν πάρει το πτυχίο, για να αφοσιωθεί σ’ αυτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ και

στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ. Το 1939 παρουσίασε την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά στην Αρκούδα του Τσέχωφ, που ανεβάστηκε από το θίασο του Αγγλοελληνικού Σύνδεσμο και μετά τον πόλεμο ναδείχτηκε σε μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νέου ελληνικού θεάτρου. Σκηνοθέτησε στο ελεύθερο θέατρο αλλά κυρίως στο Εθνικό (1950-64, 1968-82) και στο δικό του οργανισμό «Προσκήνιο» (1964-72 και σποραδικά από το 1978). Χρημάτισε επίσης αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1974) και του Εθνικού Θεάτρου (1980-83).

Σκηνοθέτησε έργα των Μπέρναρντ Σω, Ζιρωντού, Σαίξπηρ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Χάουπτμαν, Τολστόι, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Πιραντέλλο, Ο’ Νηλ, Καζαντζάκη, Κάφκα, Βέντεκιντ, Μπρεχτ κ.ά. Ανέβασε στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 11.30π.μ από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης.

Keywords
Αναζητήσεις
alexi solomo
Τυχαία Θέματα
ΑΥΛΑΙΑ, ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΟΜΟ,avlaia, alexi solomo