ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Η ελληνική ιθαγένεια θα αποκτάται με αυστηρότερες προϋποθέσεις». Όπως έγινε γνωστό σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, το υπουργείο προχωρεί άμεσα στη κατάρτιση σχεδίου για την αυστηροποίηση το τρόπου κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Μεταξύ άλλων αναμένεται τα επτά χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται προκειμένου κάποιος αλλοδαπός

να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, να αυξηθούν στα δέκα χρόνια. Επίσης θα τεθούν και δικλίδες ασφαλείας σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της ενσωμάτωσης του υποψηφίου. Για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου θα αξιοποιηθεί και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναζητεί τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών δαπανών που προκύπτουν και επιβαρύνουν το ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι αλλοδαποί που διαμένουν μη νόμιμα στη χώρα νοσηλεύονται χωρίς να καταβάλουν τα απαιτούμενα νοσήλια. Επιπλέον κόστος προκύπτει και από τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα παιδιών που οι γονείς τους διαμένουν παράνομα στη χώρα. Όπως διευκρινίστηκε από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα εκτοπισμού των παράνομων μεταναστών από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο των αλλαγών και της κατάρτισης του νέου σχεδίου εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών τα οποία επιτυγχάνουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης μελετάται τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σε περίπτωση που οι γονείς τους διαμένουν εδώ πάνω από 8 χρόνια (σήμερα ισχύει η πενταετία). Επίσης έχει προταθεί να παρέχεται η δυνατότητα στα παιδιά να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα