ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΙΜΩΝ ΑΣΑΝΤ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

08:00 5/9/2012 - Πηγή: Matrix24

«Περιμένουμε από τον Άσαντ να τιμήσει τον Χριστόφια με την ανώτατη διάκριση»…

Του Γιώργου Κιτσή

Την άσκηση διπλωματικών πιέσεων «με το γάντι» από την πλευρά της Κύπρου ώστε να λάβει ο πρόεδρος Χριστόφιας την ανώτατη τιμητική διάκριση της Συρίας κατά την επίσκεψη του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Νοέμβριο το 2010 στην Λευκωσία, αποκαλύπτουν ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Είναι απαραίτητο να γνωρίζω το όνομα της τιμητικής διάκρισης που θα προσφέρει ο Σύρος Πρόεδρος στον Πρόεδρο

Χριστόφια. Το παράσημό μας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ ‘, είναι η υψηλότερη διάκριση που έχουμε. Περιμένουμε ότι και ο Πρόεδρος σας θα σας δώσει την υψηλότερη τιμητική διάκριση που υπάρχει στην Συρία στον Προέδρό μας», φέρεται να διαμηνύει στέλεχος του Γραφείου Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς Σύρο ομόλογό. Σημειώνεται ότι διαρροές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του καθεστώτος Άσαντ έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της αγγλικής εφημερίδας Guardian καθώς και του ιστότοπου Wikileaks. Τα συγκεκριμένα μηνύματα που δείχνουν το διπλωματικό μπρα ντε φερ για την παρασημοφόρηση του κ. Χριστόφια με την ανώτατη διάκριση των Σύρων –και όχι μόνο- βρίσκονται στην διάθεση του Matrix24.gr.

Όπως φαίνεται στην αλληλογραφία, κατά την επίσκεψη του Άσαντ στην Κύπρο το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου 2010 δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά τόσο για την υπεράριθμη αποστολή της συριακής κυβέρνησης: εκτός από το προεδρικό ζεύγος, στην Λευκωσία παραβρέθηκαν 9 υπουργοί (Εξωτερικών, Εμπορίου, Οικονομίας) και στελέχη του καθεστώτος  με 13μελή συνοδεία, τους οποίους προστάτευαν 33 άντρες των συριακών μυστικών υπηρεσιών και της προεδρικής φρουράς. Επιπλέον, στην αποστολή περιλαμβάνονταν 12 δημοσιογράφοι κρατικών συριακών μέσων και 9 ιδιωτικών, άλλοι 9 προσωπικοί φωτογράφοι και χειριστές κάμερας, καθώς και 85μελης ομάδα Σύρων επιχειρηματιών.

Μόνο στο ξενοδοχείο Χίλτον από τις 3 έως και τις 5 Νοεμβρίου νοικιάστηκαν 40 μονά και 30 δίκλινα, ενώ για τις ανάγκες των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης Άσαντ κρατήθηκαν μία προεδρική σουίτα, μία σουίτα του μέλιτος και τρεις θεματικές σουίτες. Άλλα 50 δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν για τους επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές του στενού κύκλο του Σύρου προέδρου χρησιμοποιήθηκαν 11 λιμουζίνες Μερσεντές, ένα ειδικό βαν με φιμέ τζάμια και ένα βαν για τις αποσκευές της προεδρικής οικογένειας, άλλα τέσσερα ημιφορτηγά για το προσωπικό ασφαλείας και τον Τύπο, καθώς και ένα μικρό λεωφορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα