Διάθεση αντάρτικου από βουλευτές της ΝΔ

Ήταν ίσως αναμενόμενο. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται, και πάλι, να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η πικρία αρκετών για την αποπομπή τους από την κυβέρνηση ή για τον αποκλεισμό τους από το νέο κυβερνητικό σχήμα, τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που παραμένει ως σενάριο στην πολιτική αγορά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που ναι μεν δεν απειλεί, αυτή τη στιγμή, την κυβέρνηση ωστόσο έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα.

Η πρωτοβουλία των πέντε βουλευτών (Τζαμτζής, Βλαχογιάννης, Σολδάτος,

Κυριαζίδης, Βογιάτζης) να απαιτήσουν την ταυτόχρονη με τους δικαστικούς ρύθμιση των αναδρομικών και για το προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας προκάλεσε εκνευρισμό. Το ίδιο και το σχόλιο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για το ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, κάτι που για την κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επικίνδυνο δεδικασμένο. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο οι δυσαρεστημένοι της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας αναζητούν ευκαιρία να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους.

Στα τμήματα υπάρχει σχετική απροθυμία μεταξύ των βουλευτών να αναλάβουν ρόλο εισηγητών στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση. Στο περιθώριο της Βουλής, οι συζητήσεις και οι συναντήσεις δεν λείπουν. Οι «καραμανλικοί» θεωρούν ότι η στάση αποξένωσής τους εκ μέρους του Μαξίμου παραμένει. Οι «μητσοτακικοί» αναμένουν την απόφαση Σαμαρά και Βενιζέλου για την τύχη του αιτήματος της Ντόρας Μπακογιάννη να αναλάβει επίτροπος στη νέα Κομισιόν. Οι «κομμένοι», πάλι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας διαμορφώνουν τη στρατηγική τους, όπως εκτιμάται ότι έγινε στο γεύμα που είχαν προ ημερών (σ.σ. και όλως τυχαίως διέρρευσε μέσω φωτογραφίας που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο) οι Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, Αθ. Δαβάκης και Ζέττα Μακρή.

Σε αυτό το κλίμα, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί την εμμονή του Βερολίνου και της τρόικας στη λιτότητα και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, την εξάντληση των αντοχών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων αλλά και τον κίνδυνο οι προσπάθειες αυτές να μην επιβραβευτούν, τουλάχιστον στο σωστό πολιτικό χρόνο, με τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, που για την κυβέρνηση συνιστά κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι λίγα μπορούν να γίνουν για την εκτόνωση της πίεσης (π.χ. Χρήματα για την άμεση ρύθμιση των αναδρομικών στις αποδοχές των ένστολων δεν υπάρχουν ενώ, προφανώς, δεν υπάρχει προοπτική υπουργοποίησης για όσους κόπηκαν ή τέθηκαν εκτός κυβέρνησης), στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τον κάβο του θέρους χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς. Ο κ. Σαμαράς μοιάζει να επικεντρώνεται στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα, με πρώτο βήμα το Eurogroup της 7ης Ιουλίου και ορίζοντα τα τέλη του προσεχούς μήνα, προκειμένου από το Σεπτέμβριο να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του...

Keywords
Τυχαία Θέματα