«Διαχείριση συμβιβασμού» επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Καίτοι στη ΔΗΜΑΡ προειδοποιούν ότι «η κρίση δεν πέρασε και υπάρχουν ακόμη ανοιχτά πολλά σύνθετα και δύσκολα θέματα», θεωρείται ότι πλέον, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και των κυβερνητικών εταίρων έχει βρεθεί ένα σημείο επαφής -σε ό,τι αφορά στην ΕΡΤ. Μ’ άλλα λόγια, αφ’ ης στιγμής οι εταίροι δέχθηκαν ότι η παλιά ΕΡΤ

τελείωσε, το «παζάρι» επικεντρώνεται στον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχοληθούν με δίμηνες συμβάσεις από τον «ενδιάμεσο φορέα», που θα υποκαταστήσει το «μαύρο» της ΕΡΤ ώσπου να κάνει πρεμιέρα η περίφημη ΝΕΡΙΤ. Ο Φώτης Κουβέλης, στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών, αναμένεται να πιέσει προκειμένου να απορροφηθούν στην μεταβατική κατάσταση όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πλην εκείνων που δεν «προστατεύονται» από την απόφαση του ΣτΕ: δηλαδή των εργαζομένων στις ορχήστρες και τα Μουσικά Σύνολα, αλλά και της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Νέοι συσχετισμοί

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο -τελικός- συμβιβασμός για την ΕΡΤ αποκτά, πλέον, για την Αγίου Κωνσταντίνου δευτερεύουσα σημασία, αν και ουδείς παραγνωρίζει στη ΔΗΜΑΡ την ανάγκη να μη χρεωθεί το κόμμα πολλές απολύσεις από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Στη σημερινή σύσκεψη, πάντως, ο Φώτης Κουβέλης, έχοντας συνάψει «ενδοκυβερνητική συμμαχία» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα αξιώσει την πλήρη αναθεώρηση του πολιτικού πλαισίου, αλλά και του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει μία «σκληρή» νέα προγραμματική συμφωνία, τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου ώστε όλοι οι εταίροι να είναι ενημερωμένοι ανά πάσα στιγμή για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (πριν αυτές εκδηλωθούν…), ενώ πηγές προσκείμενες στον Φώτη Κουβέλη διαβεβαίωναν ότι «εφεξής, ούτε υπουργοί, ούτε κυβερνητικά στελέχη, αλλά ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μπορεί να κάνει “φάουλ” και να αιφνιδιάζει τους εταίρους». Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης θα απαιτήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει πλήρης ισοτιμία μεταξύ των εταίρων, αλλά και να αλλάξει -επί το…επιθετικότερον- η στάση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η κουβέντα να φτάσει ακόμη και στα πρόσωπα, αν σήμερα οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί λύσουν όλα τα άλλα: θεωρείται δεδομένο, φερ’ ειπείν, ότι για τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί «κόκκινο πανί» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο Φώτης Κουβέλης θα ζητήσει εκ νέου «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του Κωστή Χατζηδάκη και «διάσπαση» του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ανταγωνιστικότητας κ.α. σε δύο ξεχωριστά υπουργεία. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει και την επανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα