Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο προσκήνιο

Για την επόμενη ημέρα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, προετοιμάζονται οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου ολοκληρώνεται και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσουν τα επιχειρησιακά

σχέδια στις αρχές και εν συνεχεία έπειτα από διαβούλευση θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα τελικά σχέδια μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να προχωρήσουν τον επόμενο μήνα στην πώληση του «νέου» Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και της «νέας» Proton. Για τον σκοπό αυτό το ΤΧΣ ήδη έχει προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα του Τ.Τ. εξετάζουν τόσο η Εθνική όσο και οι διοικήσεις της Alpha και της Eurobank με τη δεύτερη να εμφανίζει κάποιο προβάδισμα, καθώς θεωρείται ότι λόγω μεγέθους μπορεί αποτελεσματικότερα να απορροφήσει το ταμιευτήριο.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς έχει απορροφήσει έξι τράπεζες -Αγροτική Τράπεζα, Geniki Bank, Millennium Bank, Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα- κινήσεις που έχουν οδηγήσει τον όμιλο στην πρώτη θέση της εγχώριας αγοράς με μερίδιο αγοράς 30%. Στη δεύτερη θέση έχει αναρριχηθεί η Alpha Bank μετά την απορρόφηση της Emporiki Bank. Αντίθετα Εθνική Τράπεζα και Eurobank δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις καθώς μέχρι πρόσφατα σε εξέλιξη βρισκόταν η διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Αν και το θέμα τυπικά παραμένει ανοιχτό, ωστόσο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των δύο τραπεζών είναι πολύ μικρές. Ολα δείχνουν ότι οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν ανεξάρτητα. Η διοίκηση της Εθνικής έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα συγκέντρωσε 1,079 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής (10%). Παράλληλα εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές στο πλαίσιο του συστημικού της ρόλου με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank επίσης υλοποιεί σχέδιο για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της ενώ η διοίκηση έχει ολοκληρώσει επιχειρησιακό σχέδιο που αναδεικνύει τις σημαντικές οικονομίες κλίμακος που δημιουργούνται για τον μέτοχο, δηλαδή το ΤΧΣ, από τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στόχος της τράπεζας, του Ταμείου και της κυβέρνησης είναι η γρήγορη επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση της τράπεζας. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, το τίμημα μπορεί να είναι σχετικά χαμηλό. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι όπου ο επενδυτής θα καταβάλει πρόσθετη απόδοση στο ΤΧΣ στην περίπτωση που επιβεβαιώνονται σειρά μακροοικονομικών στόχων αλλά και στόχων που συνδέονται με την πορεία της τράπεζας. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκβαση της προσπάθειας για τις αυξήσεις των μη συστημικών τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη: της Τράπεζας Αττικής και της Probank. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι των μη συστημικών τραπεζών θα πρέπει να συνεισφέρουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και αν δεν τα καταφέρουν οι τράπεζες θα διασπαστούν σε καλό και κακό κομμάτι και θα περάσουν στον έλεγχο του ΤΧΣ. Στελέχη της Αττικής και της Probank εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία των αυξήσεων και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα