«Δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα επιτάχυνε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, απαιτείται πολλή προσπάθεια. Πολλοί Έλληνες υποφέρουν, τόσο στο θέμα

της υγείας- αποκλεισμένοι ακόμη από το σύστημα περίθαλψης, το οποίο όμως αλλάζει- όσο και λόγω ανεργίας. Οι προσδοκίες όμως είναι ότι η Ελλάδα θα μπει σε θετική ανάπτυξη και θα σταματήσει η άνοδος της ανεργίας. Χρειάζεται κοινωνική συνοχή, ένα καλύτερο σύστημα είσπραξης εσόδων, ηγεσία, αποφασιστικότητα και αντοχή», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ομάδα Δράσης αναφέρεται στην πρόοδο στον τομέα της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη νομοθετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, που διασφαλίζει την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο χαρακτηρίστηκε «μεγάλο επίτευγμα».

Ωστόσο η Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ζητεί τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης φορολογικών εσόδων. Ιδιαιτέρως ζητεί να δοθεί έμφαση στον ΦΠΑ και στην είσπραξη των «δυνάμενων να εισπραχθούν» ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και να στηριχθεί ο ΓΓ Εσόδων.

Η Ομάδα Δράσης, τονίστηκε, στηρίζει τη δέσμη συστάσεων του ΟΟΣΑ, το όφελος από την υλοποίηση των οποίων αποτιμάται σε 5 δισ. ευρώ.
Παραμένει ζωτικής σημασίας το πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και «κρίσιμο» το θέμα της ανεργίας, η άνοδος της οποίας αναμένεται να ανασχεθεί από την αναμενόμενη ανάπτυξη, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων «Εγγύηση για τη Νεολαία» και του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», θα επιφέρει κάποια ανακούφιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα