Τα πρόσωπα πίσω από το Ποτάμι!

Τα εντυπωσιακά νούμερα των πρώτων δημοσκοπήσεων έδωσαν τον απαραίτητο ενθουσιασμό και ροή στα «νερά» του «Ποταμιού», όμως σταδιακά το φως των προβολέων πέφτει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν να μετατρέψουν το ελκυστικό αυτό επικοινωνιακό προϊόν σε έναν πολιτικό σχηματισμό με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και τον οργανωτικό μετασχηματισμό του, που θα ακολουθήσει και που κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Από τους τριάντα συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη αρκετοί έχουν ως κοινή επαγγελματική αναφορά τη δημοσιογραφική

στέγη του Protagon, γεγονός που θα προσπαθήσουν να το εμφανίσουν ως δείγμα πολιτικής και ιδεολογικής ομοιογένειας. Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» θεωρούν και οι ίδιοι την άποψη που διαχέεται από τα αριστερά, πως πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση των media, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όπως αυτό του αντιμνημονίου.

Παράλληλα, ένα ακόμη «αγκάθι» είναι οι πληροφορίες που διαχέονται στο Διαδίκτυο περί στήριξης του εγχειρήματος από την ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς στο παρελθόν ο Σταύρος Θεοδωράκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του. Οι ίδιοι συνεργάτες θεωρούν μάλιστα αστείες «τις θεωρίες περί νέου Μπέπε Γκρίλο, καθώς ουδείς μπορεί να μιλά για λαϊκίστικο και καταγγελτικό λόγο του Σταύρου Θεοδωράκη».

Τα στελέχη του νέου κόμματος χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για τα πολιτικά στελέχη, τα οποία στο παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί σε άλλους κομματικούς μηχανισμούς, χωρίς να είναι απαραίτητα στην πρώτη γραμμή. Η δεύτερη ομάδα είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι επιτυχημένοι επαγγελματίες, με την έντονη κοινωνική δράση. Τρίτη ομάδα είναι οι συνεργάτες του Protagon και οι δημοσιογράφοι.

Οι πολιτικοί

Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται: Ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δήμου, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009 με το ψηφοδέλτιο της «Δράσης». Ακόμη, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βάσω Κιντή, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ., που αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα. Η ίδια στήριξε την προσπάθεια της Αννας Διαμαντοπούλου στα πανεπιστήμια.

Συνεργάτης επίσης της πρώην υπουργού Παιδείας υπήρξε ο δραστήριος Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Πρωτέας» και κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, στην πρώτη ομάδα βρίσκεται ο φανατικός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο το 2012, που διατηρούσε στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Από την Αριστερά προέρχονται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, παλιός γραμματέας της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος». Επίσης, ο στιχουργός και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, με παρουσία στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, αλλά και κάποια περάσματα από το ΠΑΣΟΚ. Από την ΚΝΕ έχει περάσει και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος ξεκίνησε από την εφημερίδα «Πρώτη» την καριέρα του, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εντονα πολιτικοποιημένοι στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι και ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιός.

Μαζί τους η Αναστασία Λαμπρία, κόρη του Τάκη Λαμπρία, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου επί 18 χρόνια στη «Mεσημβρινή» και συνιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου «Ποταμός».

Από την κοινωνία

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι: Αννα Ευφραιμίδου, ογκολόγος-παθολόγος, Μαρία Δημητρίου, Ελληνίδα Τσιγγάνα, επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας, Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός, Αναστασία Μήνου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο «Αρχιπέλαγος», Γιούλη Μενουδάκου, υπεύθυνη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, και ο Ολυμπιονίκης με την ομάδα του πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ.

Το Protagon

Εντυπωσιακές παρουσίες στο «Ποτάμι» έχει και η ομάδα του Protagon, ανάμεσα στις οποίες η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αννα Λυδάκη, με έργο στο ζήτημα των Ρομά. Επίσης, ο Χάρης Μαθιόπουλος, διαχειριστής επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια και συγγραφέας, ο έντονα πολιτικοποιημένος ηθοποιός Νίκος Ορφανός, που τελευταία ξεσήκωσε επικοινωνιακό θόρυβο με την κριτική για τους ηλικιωμένους ηθοποιούς που εξακολουθούν να παίζουν στο θέατρο, οι δημοσιογράφοι Γεωργία Λινάρδου, άλλοτε συνεργάτις του Γιάννη Δημαρά, Λίνα Παπαδάκη, Αντρη Κωνσταντίνου και η Χριστίνα Ταχιάου. Ακόμη, συμμετέχει ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος, αλλά και ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του καναλιού Alpha N. Γιατρομανωλάκης, νυν επικεφαλής της καμπάνιας του υπό σύσταση κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα