Συνεχίστηκε η κόντρα Κατσανέβα-Wikipedia

Πριν από λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε – έστω και προσωρινά – τον χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia να αφαιρέσει την αναφορά όνειδος, που αφορούσε το πρόσωπο του Θ. Κατσανέβα.

Κάτι, βέβαια, που για όσους γνωρίζουν την λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας είναι πρακτικά αδύνατο αφού μπορεί ο επόμενος χρήστης να αναρτήσει την ίδια αναφορά.

Την Τρίτη διεξήχθη η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και

το δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με την οποία γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα του κ. Κατσανέβα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως για τη λειτουργία, αυτό που κατέθεσε ο μάρτυρας απ΄την πλευρά των εναγομένων:

«Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Πανανδρέου , βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα κατέθεσε συνεργάτης του, ο οποίος ανέφερε πως «η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Ο Σπ. Καρατζαφέρης που δημοσίευε φωτογραφία του στην εφημερίδα Αθηναϊκή με τη λέξη «όνειδος» από κάτω , έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την υπόθεση. Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης».

Με την αίτηση των ασφαλιστικών του μέτρων, ο Θ. Κατσανέβας στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη , ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης της Wikipedia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο , παγκόσμιο και πολύγλωσσο.

Έχει δε, ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. Για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα , η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα