Δεν αποφεύγουν το πικρό ποτήρι οι Τράπεζες

εν αποφεύγουν το πικρό ποτήρι οι τράπεζες καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποχρεωθούν να προσφέρουν στο πρόγραμμα επαναγοράς το σύνολο των ομολόγων τους.

Παρά την αισιοδοξία που είχε σχηματιστεί τελικά η ανταπόκριση των επενδυτών δεν ήταν αρκετή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες για την επίτευξη του στόχου για μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να αγοραστούν επιπλέον ομόλογα ύψους 5-6 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες

(Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ύψους 11,5 δισ. ευρώ και αρχικά προσέφεραν τα 2/3 δηλαδή ομόλογα αξίας 7,6 δισ. ευρώ. Τώρα φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να διαθέσουν και τα υπόλοιπα 3,9 δισ. ευρώ και μαζί με τις προσθήκες των άλλων μικρότερων τραπεζών αλλά και ορισμένων ξένων αναμένεται να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ ώστε να «κλειδώσει» με επιτυχία το πρόγραμμα.

Μοναδική απρόσμενη ελπίδα δίνουν οι εξελίξεις στην …Ιταλία. Η αποχώρηση Μόντι, η προοπτική εκλογών και ο φόβος πολιτικής αστάθειας δημιουργούν ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων περιπλοκών στην ευρωζώνη κάτι που ίσως οδηγήσει ορισμένα hedge funds στην απόφαση να μειώσουν την έκθεσή τους και στην πολύ πιο εύθραυστη Ελλάδα προσφέροντας τελικά τα ομόλογά τους στην επαναγορά. Ωστόσο μερίδα αναλυτών ερμηνεύουν τις εξελίξεις διαμετρικά αντίθετα θωρώντας ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα αυξήσουν την πίεση για να κλείσουν «μέτωπα». Έτσι η πίεση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί κάμπτοντας με  μεγαλύτερη ευκολία τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη σκοπιμότητα συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά.

Μέχρι την ερχόμενο Πέμπτη θα έχουν όλα τελειώσει και θα γνωρίζουμε με ακρίβεια τα ομόλογα που θα έχουν διαθέσει οι τράπεζες. Ωστόσο όλοι οι αναλυτές αλλά και στελέχη τραπεζών συμφωνούν ότι η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για τις τράπεζες και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουν το φάσμα της κρατικοποίησης μέσω της μεγάλης συμμετοχής του ΤΧΣ. Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται καθημερινά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις μετοχές του κλάδου να παραμένουν υπο ισχυρή πίεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα