Υπόγειες κόντρες για το «συναινετικό» προφίλ Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εδώ και ημέρες, οι πολιτικοί αντίπαλοι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του καταλογίζουν «στροφή στο ρεαλισμό» και στη «συναίνεση». Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον βρετανικό Guardian, έκανε λόγο για «φιλοευρωπαϊκή συνέντευξη», αν και ως πρότινος «χρέωνε» στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

ότι ανήκει στο «λόμπι της δραχμής».

Κόντρες για το χρέος

Σε αδρές γραμμές, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στις παρεμβάσεις του, έχει αραιώσει αισθητά η εξαγγελία περί «καταγγελίας του Μνημονίου», ενώ τονίζεται ολοένα και περισσότερο η υπόθεση για «επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης» και για αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί «πανευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους», στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, με την οποία διεγράφη το 60% του χρέους της Γερμανίας και υιοθετήθηκε «ρήτρα ανάπτυξης» για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

«Όχι μονομερείς ενέργειες»

Την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχουν αναλάβει να εξειδικεύουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του καθ’ ύλην αρμόδιου, Γιάννη Δραγασάκη. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, παρά μόνο αν προκληθεί. Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη, αλλά για προγραμματική θέση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας: «Αγωνιζόμαστε για ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία, το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να σταματήσουμε τη λιτότητα και στη θέση των Μνημονίων να μπει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας». Μάλιστα, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος της Κουμουνδούρου έθεσε ως «δεύτερη προϋπόθεση» της «ανόρθωσης της χώρας» την «επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο όχι μόνο για τις αγορές, αλλά και για την κοινωνία, γεγονός που απαιτεί τη διαγραφή σημαντικού μέρους τους χρέους και την εξυπηρέτηση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης».

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με την «επαναδιαπραγμάτευση» και με τον αποκλεισμό των μονομερών ενεργειών «εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προκληθεί». Στελέχη που ανήκουν κυρίως στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για «συμβιβαστικές και διαχειριστικές λογικές». Μάλιστα, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στη Real News, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δική του άποψη είναι η ρήξη με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ακόμη και με μονομερείς ενέργειες. «Αυτή η Ευρωζώνη δεν έχει και δεν μπορεί να έχει μέλλον», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειάζεται, επειγόντως, πριν να είναι πολύ αργά, είναι η γενική διαγραφή, χωρίς όρους, ενός άδικου, βαθιά ταξικού και απολύτως μη βιώσιμου χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, ως θεμελιώδης προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα».

Κριτ

Keywords
Τυχαία Θέματα