«Χάος στην περιοχή όπου συνετρίβη το boeing»

Ο κ. Άμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών -ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία- ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χώρας της οποίας 28 πολίτες επέβαιναν στην πτήση MH17.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», πρόσθεσε,

μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Άμποτ.

«Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα -όσο γνωρίζουμε- τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη για τους νεκρούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες τις επιχειρήσεις.

«Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους γύρω από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατον γι΄ αυτούς να νίπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους», συμπλήρωσε ο κ. Άμποτ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «απαράδεκτη» την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο της συντριβής.

Keywords
Τυχαία Θέματα