ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Άμεσα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές που έπληξαν την Αρκαδία με συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των δημάρχων Τρίπολης και Μεγαλόπολης, του περιφερειάρχη πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, του γενικού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου

και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ενημέρωσε τον υπουργό ότι έχουν οριστεί οι επιτροπές και από τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες, είπε, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί και να βοηθηθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι μελέτες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προς την περιφέρεια, τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για το έργο και την προσπάθεια που κατέβαλαν στην κατάσβεση της πύρινης συμφοράς και πρόσθεσε πως οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού δεν είναι τυπικές, αλλά θερμές και ειλικρινείς, σε αναγνώριση του έργου που «επιτελέσατε και της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλατε» από την πολιτεία.

Επίσης ο  υπουργός ανέφερε πως πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις για ανακούφιση των πληγέντων, σε συνεργασία με την ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες και προέτρεψε τον περιφερειάρχη να συνεχίσει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει, για τις ενέργειες καταγραφής των ζημιών, ανακούφισης των πληγέντων κι αποκατάστασης των υποδομών και θα εντείνουμε όλοι είπε, τις προσπάθειές μας.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες, ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σήμερα είναι στην περιοχή, και η κυβέρνηση, ανέφερε, τάχιστα θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει. Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση που καθίσταται πλέον αναγκαία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι χρειάζεται παρέμβαση και συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για εκτεταμένες αναδασώσεις και πρέπει να υπάρξει σ’ αυτό τον τομέα πρόβλεψη νέων κινδύνων για προστασία των δασικών συμπλεγμάτων της Αρκαδίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προστασία των περιαστικών δασών της Τρίπολης.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό μέρος της πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Ρούμπος, σημείωσε ότι η φωτιά είχε μεγάλη ένταση και δεν προλάβαιναν να προστατεύσουν τα χωριά, ενώ υπογράμμισε πως έδωσαν και δίνουν μεγάλη έμφαση να μην φύγει η φωτιά προς τη Λακωνία και τον Ταΰγετο, όπου εκεί τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολ

Keywords
Τυχαία Θέματα