ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πριν την έλευση της τρόικας στο τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του νομοθετικού πλαισίου – στόχος η ψήφιση του σχετικού νόμου να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση είναι να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος.

Ξεκίνησε στο Υπουργείο Οικονομικών η τελική προετοιμασία για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ώστε όλα να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες μαζί με την οριστικοποίηση και ψήφιση των πρόσθετων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επιτελείς του υπουργείου ετοιμάζουν

τα σχετικά προσχέδια με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του πλαισίου πριν την έλευση της τρόικας στο τέλος Αυγούστου. Δεδομένου ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης απασχολεί εδώ και μήνες την κυβέρνησης και τις τράπεζες και έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση για όλες τις τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος από το στιγμή που η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της τότε όλα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ενδείξεις τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν μια λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία του συστήματος. Κατά πληροφορίες εξετάζονται λύσεις που θα παρέχουν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι δυνατότητες χρήσης ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επιτευχθεί τόσο λιγότερα κεφάλαια θα πρέπει να εισφέρει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος. Για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ. Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων δεν θα εξοικονομήσει μόνο πολύτιμους πόρους για το δημόσιο αλλά παράλληλα θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για τις δυνατότητες αναστροφής της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αντίθετα η καθολική κρατικοποίηση των τραπεζών θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση η οποία «τρομάζει» τους ξένους εταίρους, δεδομένης μάλιστα της διοικητικής ανεπάρκειας του δημόσιου τομέα.

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών στην οικονομία, δηλαδή την χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Δίχως ένα ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανάσχεσης της ύφεσης και σταδιακής επιστροφής σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή η οικονομία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση νεκροφάνειας λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά και της εξαιρετικά αδύναμης κατάστασης των τραπεζών οι οποίες δεν μπορούν να ασκήσουν το ρόλο τους στην

Keywords
Τυχαία Θέματα