ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Ο κρίσιμος μήνας Σεπτέμβριος

Θα είναι κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για πολλούς προφανείς λόγους. Πολλά θα εξαρτηθούν από ρεαλιστικές, οικονομικά μετρήσιμες καταστάσεις αλλά και από ψυχολογικές, συναισθηματικές και μικροκομματικές αντιμετωπίσεις της πραγματικότητας. Φυσικά και δεν έχουμε μόνον στη Ελλάδα ζητήματα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Η πολιτική είναι παντού η ίδια όταν τίθενται αμείλικτα τα διλήμματα

της λαϊκής ψήφου στις εκλογές που έρχονται.

Από τη Δευτέρα η κυβέρνηση αρχίζει μία σειρά πολύ σημαντικών συναντήσεων που θα καθορίσουν κατά πολύ και τη στάση της Ευρώπης απέναντι το ελληνικό πρόβλημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γκουίντο Βεστερβέλε με στόχο να τον πείσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Θα ακολουθήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ και με την ηγεσία της ευρωζώνης.

Στόχος του Έλληνα υπουργού κατ’ αρχάς θα είναι να πείσει τον συνομιλητή του για την ανάγκη να σταματήσουν τα πισώπλατα μαχαιρώματα για να μην υπονομευθεί η τεραστίων διαστάσεων προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κοινωνία. Είναι ανάγκη να σταματήσουν οι δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επιτυγχάνουν μόνο να προσθέτουν εμπόδια στον ήδη ανηφορικό δρόμο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επιμείνει στην αδήριτη ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη ώστε να ξεπεράσει την κρίση και να παραμείνει το ευρώ ισχυρό νόμισμα.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντηθεί με τον ένθερμο ευρωπαϊστή και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας την εποχή που διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία, Χανς Ντήτριχ Γκένσερ. Στις περίφημες τότε συνόδους της Ε.Ε, που η Γερμανία πριν από όλους τους εταίρους αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας, τον αντιμετώπιζε ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών. Είναι σίγουρα χρήσιμη η στήριξη του Γερμανού μαθουσάλα της πολιτικής στην παρούσα φάση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα