Άνοιγμα Τσίπρα σε στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και στο παρελθόν υπονοήσει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει, θα αξιοποιήσει και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής και κύρους, που δεν είναι στελέχη του κόμματος.
Από προχθές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ένα βήμα παραπάνω, με την εισήγηση που διατύπωσε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας

εισηγήθηκε τη συγκρότηση θεματικών επιτροπών οι οποίες θα καταρτίσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι θεματικοί κύκλοι θα είναι πέντε και τα θέματά τους θα είναι τα εξής: Παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνική προστασία από την ανθρωπιστική κρίση, ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, διαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης (χρέος, τράπεζες, ρευστότητα), πολιτισμική αναγέννηση, πολιτικό σύστημα.

Πιλότος η «Επιτροπή Σοφών»

Μοντέλο για τις εν λόγω θεματικές επιτροπές θα αποτελέσει η «Επιτροπή Σοφών» υπό τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και πολιτικοί με κύρος και εκπονεί προτάσεις για την αναθέσμιση της χώρας (δομές, θεσμοί, συνταγματική αναθεώρηση κ.α.).
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αυτές οι πέντε επιτροπές θα συγκροτήσουν ένα Διαρκές Φόρουμ, το οποίο θα συνεδριάζει συνεχώς, θα μελετά νέες προτάσεις, θα εξετάζει τα εκάστοτε νέα δεδομένα και θα «επικαιροποιεί» αντιστοίχως τις προτάσεις του κόμματος.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι στις θεματικές επιτροπές θα μετέχουν επιστήμονες και προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διευρυνθεί και η επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεματικά Συνέδρια

Η διαδικασία εξέτασης όλων των προτάσεων και το «δέσιμό» τους σε ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα θα επισημοποιηθούν με την πραγματοποίηση θεματικών συνεδρίων. Θα πρόκειται για συνέδρια τα οποία θα διεξάγονται σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και σ’ αυτά θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους όχι μόνο τα μέλη της συγκεκριμένης θεματικής επιτροπής, αλλά και όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος.

Συντονιστής ο Δραγασάκης

Βεβαίως οι θεματικές επιτροπές και η σχετική προγραμματική διαδικασία δεν υποκαθιστά την Επιτροπή Προγράμματος, που λειτουργεί κανονικά και, κατά πληροφορίες, συνεχίζει να «παράγει» προτάσεις και προβληματισμούς. Αντιθέτως, όλη η διαδικασία θα τεθεί υπό την «ομπρέλα» της συγκεκριμένης επιτροπής και του επικεφαλής της, δηλαδή του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης, όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ο Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να έχει το «γενικό πρόσταγμα» για κάθε πρόταση που παρουσιάζεται στη δημοσιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα