Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει το άγχος και προκαλεί καρδιακή προσβολή

Το γονίδιο αυτό υπάρχει κυρίως στους άνδρες και αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, γεγονός που στα άτομα που πάσχουν ήδη από καρδιολογικά προβλήματα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μάλιστα, στα άτομα αυτά η δράση του γονιδίου είναι πολύ πιο καταστροφική, αφού η επίδρασή τους είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που επιφέρουν στον οργανισμό το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ελαττωματικό γονίδιο υπάρχει στο 38% των ανδρών και μόλις

στο 2% – 3% των γυναικών, ενώ αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε διάστημα έξι ετών.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας εξέτασης για τον έγκαιρο εντοπισμό του, ώστε η θεραπεία να ξεκινά άμεσα.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Robert Williams, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα γονίδιο που έχει άμεση σχέση με την καρδιακή προσβολή, ωστόσο το συγκεκριμένο αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, ακριβώς επειδή αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης.

Μάλιστα, το γεγονός αυτό στα άτομα που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα αυξάνει και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να μειώσουν την αντίδραση της κορτιζόλης στο στρες, θα μειώσουν και τον αριθμό των θανάτων από καρδιακή προσβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα