Ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί για τους «58» στο ΠΑΣΟΚ

Να τεθεί σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος το ερώτημα συμπόρευσης με τους «58» ζήτησε κατά πληροφορίες ο Κώστας Σκανδαλίδης, προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Πιερρακάκη, που τον ρώτησε προσωπικά εκείνος τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, ερώτημα στο οποίο πάντως απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας πιθανότατα για αύριο και την συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος στο Κάραβελ. «Πέρα από τη σημερινή βάση, που οφείλουμε

πάντα να σεβόμαστε, υπάρχει και η δυνητική βάση, αυτή που κατά 30% ζητά συμπαράταξη της Κεντροαριστεράς», είπε, παραπέμποντας προφανώς στις σχετικές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Για όσους, δε, «λοξοκοιτάζουν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «κάποιοι συγκρίνουν τον κοσμήτορα του Μπέρκλεϊ με τον κοσμήτορα του 15μελούς», εννοώντας στην πρώτη περίπτωση τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη δεύτερη τον Αλέξη Τσίπρα.

Την επιτυχία του χώρου στις εκλογές των σωματείων και των επαγγελματικών χώρων επισήμανε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ να πουν όλοι ευθέως τη γνώμη τους προκειμένου να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για το θέμα ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας.

Με την παρέμβασή της, μάλλον εξέπληξε τους παραβρισκόμενους, η Τόνια Αντωνίου, δηλώνοντας πως η ίδια δεν έχει κανένα ταμπού και τασσόμενη υπέρ της πλήρους μετάλλαξης του χώρου. Ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να πάψει να είναι φοβικό, και να μη διστάσει να συμμετάσχει στην μετάλλαξη αυτή, προκειμένου ο χώρος να εκφράσει εκ νέου τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Τους τόνους που σηκώθηκαν μετά την επιστολή των «11» για άμεση σύγκληση της ΚΠΕ επιχείρησε να κατεβάσει ο Θάνος Μωραΐτης, εξηγώντας ότι δεν επρόκειτο για κάποια συντονισμένη αντίδραση αλλά ακριβώς για την ανάγκη να συνεδριάσει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος και να ληφθούν συλλογικά οι όποιες αντιδράσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πάντως, να επισημαίνει με νόημα ότι γνώριζαν πως προγραμματιζόταν ήδη συνεδρίαση του οργάνου. Ότι έστειλαν την επιστολή ακριβώς όταν ξεκινούσε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, επισήμανε από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας τον χρόνο «ατυχή». Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι «οι διαφωνίες θα πρέπει να εδράζονται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο» και πως αν κάτι εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ είναι η εσωστρέφεια και η αμφισημία, σε αντίθεση με την επιτυχία στα σωματεία που είχε επικαλεστεί ο Γραμματέας. Ο διάλογος μεταξύ του ίδιου και του Θάνου Μωραΐτη συνεχίστηκε όταν ο κ.Πιερρακάκης είπε ότι «κάποιοι ζήτησαν προγραμματική συμφωνία και όταν αυτή έγινε την αποδομούσαν», καθώς και όταν είπε για την πρωτοβουλία των «58» ότι όσοι είναι απέναντί της δεν τον κάνουν ευθέως αλλά εκφράζονται με φοβικότητα και εστιάζοντας στο πρόβλημα αντί για την ευκαιρία. Ο Θάνος Μωραΐτης τον ρώτησε ποιον εννοεί, και εκείνος απάντησε «εσάς», αναφερόμενος στου «11» .

Ο πρώην υπουργός πάντως, θέλησε να εστιάσει στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως αυτή δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Μάλλον κατά της σύμπραξης με την «Κίνηση των 58» τάχθηκε κατά πληροφορίες ο Παναγιώτης Αλαμάνος, ενώ για τα ευρωπαϊκά θέματα προτίμησε να μιλήσει ο Αντώνης Σαουλίδης και στα οργανωτικά επικεντρώθηκε ο γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα