«Αλλαγή πρωθυπουργού χωρίς εκλογές»

07:50 7/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάληψη του «πειράματος Παπαδήμου» είχε πέσει ως ιδέα στην Αγίου Κωνσταντίνου κατά τα κρίσιμα 24ωρα της μεγάλης κρίσης της ΕΡΤ, πριν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως είχε αποκαλύψει τότε το matrix24.gr.

Χθες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανήλθε στην πρότασή του,

καθώς «ξόρκισε» για μία ακόμη φορά τις εκλογές, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του θα πιεστεί να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική του επιβίωση και, δεύτερον, διότι όπως λένε στην Αγίου Κωνσταντίνου, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και σε κάθε περίπτωση η επόμενη Βουλή θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

«Δεν αποκλείω πρόωρες»

Πάντως, μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις αποκλείει. «Οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να αποκλείονται και πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι σε συνάρτηση με τα όρια της πολιτικής που ασκείται», επισήμανε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», εκτιμώντας πως «αν δεν αλλάξει η πολιτική που ασκείται, τόσο περισσότερο θα καταγράφει καθημερινά τα αδιέξοδά της. Όσο αποσταθεροποιείται η κοινωνία, τόσο θα δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και όλα θα είναι ανοιχτά».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου -ενδεχομένως και στο εσωτερικό της ΝΔ- πως αν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, τότε μπορεί να κινηθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, μέσω της διαδικασίας διερευνητικών εντολών. «Αν επιδιωχθούν εκλογές από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία σε κατάλληλο για αυτήν χρόνο, υπάρχει και η συνταγματική δυνατότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι συνυφασμένη με την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται σήμερα», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

Μάλιστα, κληθείς να εξειδικεύσει την πρότασή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Εκείνο το οποίο επιλέγω να προτάξω είναι ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική και μάλιστα στη βάση των όσων προανέφερα. Επίσης, εάν επιλέξει η Νέα Δημοκρατία την προσφυγή στις εκλογές για τους λόγους που επίσης προανέφερα, τότε υπάρχει η συνταγματική δυνατότητα να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα