ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Η ALPHA

Πιθανή θεωρούν οι αναλυτές της Alpha Bank την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό από φέτος, παρά τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

Όπως εκτιμάται στο εβδομαδιαίο δελτίο που συντάσσει η τράπεζα, αυτό είναι εφικτό λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων εισοδήματος με την αποστολή των εκκαθαριστικών και της μείωσης των δαπανών από τις μισθολογικές περικοπές και την αποχώρηση 147,5 χιλιάδων υπαλλήλων

στον δημόσιο τομέα τα τελευταία τρία χρόνια.

Με βάση την υλοποίηση του προϋπολογισμό του 2012 στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ύψους άνω του 0,5% του ΑΕΠ, αντί για έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ.

Η Alpha Bank τονίζει ότι οι προσπάθειες πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει επιμήκυνση, τονίζοντας πως θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη και στην βιωσιμότητα του χρέους και θα σπάσει το φαύλο κύκλο της επίδρασης της προσαρμογής στην ύφεση, και της ύφεσης στην προσαρμογή και την βιωσιμότητα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα