ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από την καταιγίδα των μέτρων και η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχουν οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους στη λαθροϋλοτομία, προκειμένου να εξασφαλίζουν θέρμανση για το χειμώνα.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τα δάση της περιοχής κινδυνεύουν να μετατραπούν σε καυσόξυλα. Από τη ραγδαία αύξηση της λαθροϋλοτομίας δεν ξεφεύγουν ακόμη και πολυετείς δένδρα σε φημισμένα δάση.

Παρά τις συνεχείς περιπολίες των δασαρχείων, πληθαίνουν τα κρούσματα εμπορίας

παράνομης ξυλείας, την οποία οι επιτήδειοι  φορτώνουν κατά τόνους, ακόμη και σε τριαξονικά φορτηγά!

Το φαινόμενο έχει θέσει τα δασαρχεία σε κατάσταση συναγερμού και οι μηνύσεις σε βάρος των λαθροϋλοτόμων έχουν πολλαπλασιαστεί, σε σχέση με τα προ κρίσης έτη, ενώ έχουν κατασχεθεί συνολικά εκατοντάδες τόνοι ξυλείας, εξοπλισμός υλοτομίας και οχήματα μεταφοράς. Οι δασάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν τη βοήθεια των πολιτών για τον έλεγχο τέτοιων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΜΠΕ από τα κατά τόπους δασαρχεία: στη  Χαλκιδική οι σχετικές μηνύσεις έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% . Στο Κιλκίς κατασχέθηκαν πάνω από 200 τόνοι ξυλείας, ενώ στην Καστοριά έχουν παρατηρηθεί νυχτερινές επιδρομές στα δάση.

Στη Θεσσαλονίκη παρά τις καθημερινές περιπολίες στο στόχαστρο των λαθροϋλοτόμων έχουν μπει δασικές εκτάσεις στο Χορτιάτη και στα ρέματα των ποταμών.  Τέλος στις Σέρρες υπερδιπλασιάστηκαν οι μηνύσεις, έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις και η αύξηση των παραβάσεων φθάνει το 155%

Keywords
Τυχαία Θέματα