ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ «ΤΡΥΠΑ» ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και μέτρα που στοχεύουν στην περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης επιχειρείται το κλείσιμο της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ συζήτησαν οι Υπουργοί

Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται εφέτος σε 2  με 2,5 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,8 δισ. ευρώ, στα οποία το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξουν «κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ, ώστε το σύνολο των οφειλών να πέσει στο 1,5 δισ. που αντιστοιχεί στο ποσό που θα λάβει η Υγεία από το πακέτο των 31  δισ. Το σύνολο των οφειλών, παλαιών και νέων, ανέρχεται στα 3 δισ.

Το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ για το 2013, με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν κυρίως στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και ένα μικρό όφελος για τους τελευταίους δύο μήνες του 2012, καθώς τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, αποφασίστηκε και η αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα 25 από 12 ευρώ που ισχύει τώρα.

Μεταξύ άλλων , σχεδιάζεται η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του φθηνότερου φαρμάκου, με βάση τη δραστική ουσία και αν ο ασφαλισμένος επιλέξει ένα πιο ακριβό, θα καλείται να πληρώσει τη  διαφορά στην τιμή. Μάλιστα, από την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, άμεσα θα ενταχθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ οι δραστικές ουσίες για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Πληροφορίες θέλουν οι στόχοι να αφορούν στην περιστολή 350 εκατ. ευρώ από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, 100 εκατ. από τη χρήση των γενοσήμων, 150 εκατ. από τον περιορισμό της θετικής λίστα φαρμάκων, ενώ στη μείωση των δαπανών πιστεύεται ότι θα συμβάλλουν και οι μειώσεις του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα