Fitch:Ήπια ανάπτυξη της οικονομίας το 2014

Τονίζει δε πως οι βάσεις για μια πιθανή αναβάθμιση συναρτώνται άμεσα με τη διατηρήσιμη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και την ύπαρξη απτών στοιχείων οικονομικής ανάκαμψης.

Έπίσης όπως επισημαίνει η διατήρηση της υλοποίησης του προγράμματος της ΕΕ και το ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένων ευρέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα θέσει θεμέλια για μια πειστική οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο θεωρεί ότι βασικός κίνδυνος βραχυπρόθεσμα παραμένει η έλλειψη πολιτικής βούλησης

για να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του προγράμματος καθώς την πιθανότητα μιας κλιμακούμενης κοινωνικής αναταραχής.

«Η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει υπό το βάρος της συνεχιζόμενης λιτότητας παραμένει επίσης βασική πηγή αβεβαιότητας» τονίζει ο ίδιος.

Όσον αφορά στην ανάκαμψη ο κορυφαίος αναλυτής υπογραμμίζει ότι «οι βασικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η βιομηχανική παραγωγή και η ανεργία εξακολουθούν να επιδεινώνονται, αφήνοντας λίγε ελπίδες για ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζουν να συρρικνώνονται, υποδηλώνοντας ότι η προσαρμογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τώρα. Η συνέχιση αυτών των τάσεων σε συνδυασμό με τη διατηρήσιμη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανάκαμψη του κλίματος εντός του έτους, οδηγώντας πιθανόν σε μια ασθενή οικονομική ανάκαμψη το 2014» δήλωσε προσθέτοντας ότι και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη θα είναι επίσης σημαντικές.

Ο Rawkins τονίζει ακόμη ότι εκτός από την αγορά εντόκων γραμματίων η προοπτική της Ελλάδας να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές σύντομα φαίνεται απομακρυσμένη.

Δεν αποκλείει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch με την προϋπόθεση η διατηρήσιμη υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ, όμως όπως λέει, ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας και μια λύση του προγράμματος θα αναζωπύρωνε του φόβους για Grexit και θα ήταν λόγος για υποβάθμιση.

Στην ερώτηση ποια είναι η αποτίμησή του για την έως σήμερα πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης αναφέρει ότι «η παρούσα κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγαλύτερη κυριότητα του τελευταίου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό είναι ενθαρρυντικό…Η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη που ίσχυε για αρκετό καιρό αλλά τα ρίσκα παραμένουν».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση επιτύχει στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, περισσότερες άμεσες επενδύσεις θα πρέπει να είναι πιθανές, ενώ στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα απίθανο η ΕΚΤ να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος που κατέχει.

«Εξίσου δύσκολο είναι να σκεφτούμε τους πιστωτές του Eurogroup να διαγράφουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν παρέχοντας παράλληλα νέα κεφάλαια στην Ελλάδα»

Keywords
Τυχαία Θέματα