Η Βενεζουέλα πρώτη στον κόσμο στα αποθέματα πετρελαίου

Η Βενεζουέλα κατέλαβε την 1η θέση στον κόσμο στα αποθέματα πετρελαίου, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία. Αυτό αναφέρεται στην ετήσια «Στατιστική επισκόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης», που έγινε για την εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου British Petroleum (ΒΡ).

Άραγε αυτό το γεγονός θα επηρεάσει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

γενικά; Και δεν θα επηρεάσει μήπως τις θέσεις των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου, ένας από τους οποίους είναι και η Ρωσία;

Η Βενεζουέλα μπορεί να αυξήσει τον όγκο εξόρυξης, όχι όμως ριζικά, θεωρούν πολλοί εμπειρογνώμονες. Το επενδυτικό κλίμα της χώρας δεν επιτρέπει την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων και, συνεπώς, δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρή επίδραση στην παγκόσμια αγορά, – λέει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας στον τομέα του πετρελαίου Ντενίς Μπορίσοφ:

- Το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών για τη Βενεζουέλα είναι υψηλό, όμως περιορίζεται από τη διατηρούμενη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή. Γι΄αυτό στο άμεσα προσεχές μέλλον καμιά ουσιαστική αλλαγή στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα της εξόρυξης δεν θα υπάρξει. Όμως σε ό,τι αφορά το μέλλον, σημαντικό μέρος της προσαύξησης των αποθεμάτων της Βενεζουέλας μέσα στα τελευταία 5 χρόνια έχει εξασφαλιστεί από το βαρύ και δύσκολο από γεωλογική άποψη πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Γι΄αυτό η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσουν τις κορυφαίες θέσεις τους.

Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην αγορά πετρελαίου μπορεί να αλλάξει με τον ερχομό ή, κατ΄ ακρίβειαν, την επιστροφή σ΄ αυτήν του Ιράκ. Βέβαια, σε τέτοια περίπτωση σε σημαντικό βαθμό η υπόθεση θα εξαρτάται από την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Όμως οι παίκτες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, και πάλι από τίποτα δεν απειλούνται, λέει ο Ρώσος πετρελαϊκός αναλυτής Γκριγκόρι Μπιργκ:

- Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, όπως φαίνεται από τις έρευνες για την ΒΡ. Και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν έχουμε σημαντικά ανιχνευμένα αποθέματα. Όμως το δυναμικό είναι κολοσσιαίο. Λόγου χάριν, 700 δισεκ. βαρέλια πετρελαϊκού ισότιμου της Ρωσίας βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής, στην Άπω Ανατολή και τη Νότια ρ. αυτό το δυναμικό ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί. Και, φυσικά, εδώ υπάρχει τεράστια δυνατότητα αύξησης τόσο της εξόρυξης, όσο και των αποθεμάτων.

Εν το μεταξύ τα συνολικά αποτελέσματα πετρελαίου στον κόσμο βάσει των αποτελεσμάτων του περασμένου έτους έχουν αυξηθεί κατά 1,9%. Την 1η θέση εξακολουθεί να κατέχει η περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία αναλογεί περίπου το 48% των παγκόσμιων αποθεμάτων, δηλαδή 795 δισεκ. βαρέλια.

Όσον αφορά το κύριο ερώτημα, το οποίο τους ανησυχεί όλους, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει η Βενεζουέλα, η Ρωσία ή η Σαουδική Αραβία – θα υπάρξει άραγε πτώση των τιμών του πετρελαίου; – οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν αυτή την πιθανότητα ως άκρως χαμηλή. Επί του παρόντος οι τιμές βρίσκονται κάτω από το επιτρεπόμενο και αποδεκτό ακόμα και για τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ επίπεδο των 10

Keywords
Τυχαία Θέματα