Πώς ο εγγυητής «διέλυσε» τον Παναθηναϊκο

Το 2008 ο Τζίγγερ αποφάσισε να έχει ρόλο «εγγυητή». Μέσα σε δύο χρόνια διαλύθηκε η πολυμετοχικότητα. Στη συνέχεια οι διοικήσεις που αυτός όριζε διέλυσαν τον Παναθηναϊκό.
«Η οικογένειά μου θα μείνει με το 50% και ουσιαστικά θα είναι ο εγγυητής της επόμενης ημέρας. (…) Δεν μπορώ να σας διασφαλίσω προσωπικά ότι θα υπάρχει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που θα θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Όμως μπορώ να διασφαλίσω ότι η οικογένειά μου θα εγγυηθεί το μέλλον του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός
δε θα ακολουθήσει το δρόμο άλλων ομάδων. Αυτό σας το εγγυώμαι και προσωπικά και οικογενειακά». (Γιάννης Βαρδινογιάννης, 23 Απριλίου 2008)
Τελικά ο εγγυητής της επόμενης ημέρας «διέλυσε» σε όλους τους τομείς τον Παναθηναϊκό. Οι διοικήσεις που αυτός όριζε τον χρεωκόπησαν. Του φόρτωσαν βόμβες όσον αφορά το γηπεδικό σκέλος, οι οποίες αποτρέπουν στον οποιοδήποτε «τρελό» να επενδύσει. Τον κατέστρεψαν αγωνιστικά, με τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Τζίγγερ να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χαμένο περυσινό πρωτάθλημα.

Οι διοικήσεις που όριζε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης χρεωκόπησαν τον Παναθηναϊκό. Πανικός στην αυλή του πρώην μεγαλομετόχου. Πανικόβλητοι οι κόλακες ψάχνουν πώς να μπαλώσουν ό,τι με κόπο έχτιζαν, την επικοινωνιακή δηλαδή τακτική του Τζίγγερ και το «θάψιμο» των καυτών αληθειών, τα οποία γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Για πρώτη φορά από επίσημα χείλη ειπώθηκε αυτό που πλέον γνωρίζουν και οι πέτρες. Ο Γιάννης Αλαφούζος τα έβαλε ανοιχτά με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τόσο για την οικονομική κατάπτωση του Συλλόγου, όσο και για όσα έχουν συμφωνηθεί για τη Διπλή Ανάπλαση.

Το 2008, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε στον εαυτό του, αλλά και στην οικογένειά του, ρόλο «εγγυητή της επόμενης ημέρας». Η επόμενη ημέρα είναι αυτή που σήμερα ζούμε! Αυτή είναι η εγγύηση του Τζίγγερ.

Το 2008, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε στον εαυτό του, αλλά και στην οικογένειά του, ρόλο «εγγυητή της επόμενης ημέρας». Η επόμενη ημέρα είναι αυτή που σήμερα ζούμε! Αυτή είναι η εγγύηση του Τζίγγερ.Το 2008 ο κόσμος φώναζε εξαγριωμένος «πούλα». Ο Τζίγγερ δεν πούλησε. Άνοιξε την ΠΑΕ, δεν έβαλε φράγκο, παρέμεινε μεγαλομέτοχος, τα πρόσωπα του κύκλου του σαμπόταραν αρχικά την πολυμετοχικότητα, τη διέλυσαν στη συνέχεια. Ακολούθως, ο Τζίγγερ δεν τήρησε ούτε μία συμφωνία ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, πάρκαρε αργότερα τις μετοχές του, υπέγραφε προσύμφωνα με αόρατους πρίγκιπες, οι «εκλεκτοί» του στο ΔΣ άφησαν ακέφαλο τον Παναθηναϊκό και τελικά χάρισε στην Παναθηναϊκή Συμμαχία τα χρέη του και τη γη που ο ίδιος έκαψε!
Αυτός είναι ο «εγγυητής της επόμενης ημέρας» Γιάννης Βαρδινογιάννης και το GreenZone θυμάται πώς «διέλυσε» τον Παναθηναϊκό:

1) Υπερκοστολόγησε τις μετοχές της ΠΑΕ και όσοι μπήκαν το 2008 (Βγενόπουλος, Πατέρας, Γιαννακόπουλος, Νίκας, Ξυλάς, Δάβαρης, Ζολώτας) έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, ώστε να μπουν 67 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ και να γίνει ξανά ομάδα ο Παναθηναϊκός.

2) Διατήρησε στο επιτελείο της ΠΑΕ πρόσωπα του στενού του κύκλου, ανέβασε τους μισθούς όλων των στελεχών και αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου.

3) «Χάρισε» στους νέους μετόχους ένα χρέος της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ άφησε απλήρωτους λογαριασμούς και υποχρεώσεις όταν άνοιξε τις πόρτες της ΠΑΕ (Μάτος, Ίβανσιτς, Σπυρόπουλος).

4) Την περίοδο 2008-09 ο Παναθηναϊκός κάνει εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, εξαιτίας και της «παράγκας» που … ξεσάλωνε! Ο πόλεμος που δέχεται η ομάδα από φιλικά προς τον Τζίγγερ ΜΜΕ είναι ανελέητος. Δημοσιογράφοι οπαδικών και αντικειμενικών εντύπων βάλουν ασταμάτητα κατά του Χενκ Τεν Κάτε και ακολούθως κατά όλων των επιλογών της πολυμετοχικότητας. Μέχρι και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα λοιδορήθηκε από τον αθλητικό και τον πολιτικό Τύπο και από τα ραδιόφωνα.

5) Το ίδιο κλίμα επικρατεί και την περίοδο 2009-10, παρόλο που η ομάδα χάραζε πορεία πρωταθλητισμού. Παρόλο που αγωνίζονταν με το Τριφύλλι στο στήθος σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ και ο Σεμπάστιαν Λέτο.

6) Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο επικρατεί ένταση ανάμεσα στον Τζίγγερ και τον πρόεδρο του νταμπλ Νικόλα Πατέρα, με τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν αλληλογραφία που δεν έχει δημοσιευθεί.

7) Ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ και μαζί με τα πανηγύρια ξεδιπλώνεται και το θέατρο του παραλόγου. Οι κύκλοι του Βαρδινογιάννη και τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ κάνουν λόγο για… κακοδιαχείριση. Προσοχή: Όταν μεγαλομέτοχος ήταν ο Τζίγγερ! Τελικά ο Πατέρας ωθείται σε παραίτηση και στο όλο πολεμικό κλίμα που επικρατεί, έρχονται σε ρήξη με τον Τζίγγερ και οι Βγενόπουλος, Ζολώτας, Ξυλάς.

8) Ο Τζίγγερ επιλέγει για πρόεδρο του Παναθηναϊκού το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Το ίδιο καλοκαίρι δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον α' αντιπρόεδρο Δημήτρη Γόντικα, αλλάζοντας το καταστατικό. Ενώ ο μεγαλομέτοχος λέει πως η ΠΑΕ οδεύει προς την χρεοκοπία, παίρνει δάνεια από την τράπεζα στην οποία κατέχει μετοχές, την Πειραιώς, και δίνει εντολή στον Γόντικα να ανεβάσει κατακόρυφα το μπάτζετ με συμβόλαια πανάκριβα, παικτών που δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα (Γκοβού, Λουίς Γκαρσία, Πλεσί, Φερνάντες). Εξαίρεση ο Μπουμσόνγκ.

9) Τον Σεπτέμβριο του 2010 οι Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος και Πατέρας συναντιούνται στο ξενοδοχείο Plaza και συμφωνούν άπαντες (προφορικά) πάνω σε ένα μνημόνιο ομόνοιας. Ο Τζίγγερ δεν τηρεί κανέναν όρο.

Οι όροι της συμφωνίας του 2010 που δεν τήρησε ο Βαρδινογιάννης
α) Οικονομικά δεν πλήρωσε ό,τι αναλογούσε στο ποσοστό του και έτσι αντί για 9,1 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να δώσει 5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4 θα τα έβαζε εν ευθέτω χρόνο μέσω χορηγιών. Τελικά, ούτε έτσι τα έβαλε...

β) Ενας από τους όρους ήταν ο εξής:
«Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα αποκηρύξει δημόσια κάθε διχαστική κίνηση που εκπορεύεται από το "περιβάλλον" του και το ίδιο θα κάνουν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας αν προκύψει τέτοιο ζήτημα».

Τα φιλικά προς τον Βαρδινογιάννη media δεν σταμάτησαν την πολεμική πολιτική, με τη δικαιολογία πως δεν έχει πλέον σχέση ο Τζίγγερ μαζί τους. Ούτε καν ο Κώστας Γκόντζο…

γ) Ένας ακόμη όρος ήταν:
«Την όλη ευθύνη για την κατάληξη του γηπέδου στον Βοτανικό και την διαχείριση της ΓΗΠΕΛ θα διατηρήσει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης ο οποίος υποχρεούται ή να φτιαχτεί το γήπεδο με όρους θετικούς για την ΠΑΕ ή να τερματίσει το project χωρίς απαιτήσεις τρίτων εις βάρος της ΠΑΕ».

Όχι μόνο δεν φρόντισε ο Τζίγγερ για την κατασκευή του γηπέδου με όρους θετικούς για την ΠΑΕ, αλλά ούτε ποτέ τερμάτισε το project χωρίς απαιτήσεις τρίτων. Ως αποτέλεσμα φτάσαμε στο σήμερα και στον κίνδυνο της κατεδάφισης της Λεωφόρου με αντάλλαγμα ένα... εμπορικό κέντρο, λειψές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ασύμφορο για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό γήπεδο.
10) Τα ηνία της ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Γόντικας, ο πιο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος στης ιστορία του Παναθηναϊκού (ίσως και του ελληνικού ποδοσφαίρου), ο οποίος έτυχε να προεδρεύει στην χειρότερη οικονομικά περίοδο των τελευταίων ετών. Παράνοια!

11) Τον Μάρτιο του 2011 ο Δημήτρης Γόντικας, παρά την αντίρρηση του Αδαμάντιου Πολέμη, ανανεώνει μέχρι το 2014 το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή Λουκά Βύντρα, με αυξημένες αποδοχές. Στον Παναθηναϊκού που για οικονομικούς λόγους αποχώρησαν οι Σισέ, Ζιλμπέρτο, Νίνης, Σιμάο (με εξώδικο παράσημο από τον Γόντικα ο τελευταίος), ο Βύντρα στοιχίζει μεικτά 1.150.000 ευρώ ετησίως!

12) Ξεσπάει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξεμπροστιάζει εις διπλούν τις διοικήσεις του μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη. Από τη μία φανερώνεται η ευκολία με την οποία κλέβονταν τίτλοι από τον Παναθηναϊκού, κάτω από τα μάτια του... ανυποψίαστου Τζίγγερ. Κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πρεστίζ του Συλλόγου, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα. Από την άλλη, φανερώνεται η αδυναμία της διοίκησης του Τριφυλλιού να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να «ξεβρωμίσει» το πρωτάθλημα. Μεγαλύτερη ευκαιρία από τις κασέτες της ΕΥΠ δύσκολα θα βρεθεί ξανά.

13) Φτάνει ο Σεπτέμβριος του 2011. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παρκάρει τις μετοχές του σε δικηγορικό γραφείο. Ταυτόχρονα, κατά την αποχώρησή του ευχαριστεί τους Πέτρο Κόκκαλη και Αχιλλέα Μπέο. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος του κάνει ξεκάθαρη πρόταση για ΑΜΚ 15 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Ξεκάθαρος όρος της πρότασης είναι να αναλάβει ο Τζίγγερ τις νομικές και οικονομικές ευθύνες της ΠΑΕ και της ΓΗΠΕΛ για τη Διπλή Ανάπλαση. Ό,τι δηλαδή είχε δεσμευτεί ο μεγαλομέτοχος πως θα έπρατε και στη συμφωνία του 2010. Για δεύτερη φορά, ο Τζίγγερ αρνείται σιωπηρά. Η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο. Βλάσης Τσάκας.

14) Ο Καβαλιώτης μάνατζερ εμφανίζεται στο γραφεία της ΠΑΕ με ταξί την ώρα που η πίεση του Βγενόπουλου προς τον Τζίγγερ είναι ασφυκτική. Ξαφνικά από σύσσωμο τον Τύπο ξεκινάει ένα παραμύθι που κράτησε 15 μήνες. Ο Παναθηναϊκός ήταν σε τροχιά τίτλου και ο Τύπος καταπιάνονταν καθημερινά με τις υποσχέσεις ενός παραμυθά!

15) Ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρώτη εβδομάδα της εμφάνισης του Τσάκα εκδίδει ανακοίνωση που κάνει λόγο για «παραμύθια της Χαλιμάς». Αντιθέτως, ο Τζίγγερ αφήνει την ιστορία αυτή να διασύρει τον Παναθηναϊκό για μισό χρόνο. Ψάχνει γνήσια υπογραφής, πρεσβείες, υπογράφει MoU, περιμένει τον πρίγκιπα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

16) Τον Μάρτιο του 2012 και με πρόσχημα τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον ΟΣΦΠ, οι τρεις εκλεκτοί του Τζίγγερ για το ΔΣ της ΠΑΕ (Τζήμας, Λουμίδης, Χατζηνικολάου) παραιτούνται και αφήνουν ακέφαλη τη διοίκηση. Σύμπτωση; Η UEFA θα έκανε τον ίδιο μήνα έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ. Αποτέλεσμα; Τιμωρείται για πρώτη φορά η ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με ετήσιο αποκλεισμό από την Ευρώπη με αναστολή.

17) Τα χρέη έχουν αρχίσει και γίνονται ορατά σε όλους. Πρέπει να τρέξει ΑΜΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να ανασάνει ο Παναθηναϊκός. Οι καθυστερήσεις όμως διαδέχονται η μία την άλλη. Ακόμα και όταν απέκτησε διοίκηση η ΠΑΕ, η ΑΜΚ αναβαλλόταν συνεχώς με δικαιολογίες που δεν έπειθαν.

18) Οι μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη χαρίζονται στην Παναθηναϊκή Συμμαχία. Μαζί χαρίζονται και τα χρέη που γιγαντώθηκαν από τους χειρισμούς των διοικήσεων που ο ίδιος όριζε. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι μισθοί ποδοσφαιριστών, προπονητών, φροντιστών κλπ, πληρώθηκαν από τη διοίκηση Γόντικα την περίοδο 2011-12.

19) Ταυτόχρονα ένα νέο παραμύθι ξεκίνησε (Φεϊζάλ), το οποίο όμως τελείωσε γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε ο σκηνοθέτης του, έπειτα από άριστους χειρισμούς των νυν μετόχων.

20) Μέσα στην ΠΑΕ παραμένουν σε όλα τα πόστα (από ποδοσφαιριστές, μέχρι άτομα στα χέρια των οποίων περνάνε τα οικονομικά στοιχεία) πρόσωπα του περιβάλλοντος Βαρδινογιάννη.
Οι άνθρωποι που τρέχουν τον Παναθηναϊκό δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα χρέη. Έχουν μπροστά τους το δύσκολο έργο της σκούπας. Για να μπορέσει να ανασάνει η ΠΑΕ θα χρειαστεί να καθαρίσει από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν κατά πόσο υπάρχει η διάθεση, αλλά και η δύναμη για να προβούν σε «εκκαθαρίσεις».
Πράσινος Ασθενής
Keywords
παναθηναικος, ζιλμπέρτο σίλβα, Βλάσης Τσάκας, βγενόπουλος, νικας, χρεος, ελλαδα, μμε, σταρ, θεατρο, καλοκαιρι, χρεοκοπια, τραπεζες, plaza, μνημονιο, media, γηπελ, project, ηνία, ευπ, μπεος, ταξι, οακα, οσφπ, uefa, κινηση στους δρομους, ολυμπιακος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σισε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, ξανα, αποτελεσματα, τσακας, γηπελ, ηνία, δανεια, ευπ, μμε, νυχια, οακα, οσφπ, πειραιως, πιεση, σταρ, ωρα, uefa, αδυναμια, αυξηση, αλαφουζος, αχιλλεα, βομβες, βυντρα, γινει, γινονται, γηπεδο, γραφεια, δαβαρης, δυναμη, διοικηση, δωσει, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξωδικο, εξοδα, ερχονται, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζιλμπέρτο σίλβα, ζολωτας, ιδιο, κινηση, κλιμα, λετο, λογο, ματια, μηνες, νικο, νινης, ξενοδοχειο, ομαδα, οικογενεια, ορος, ουσιαστικα, πορτες, ρηξη, ρολο, συνεχεια, τυπος, φτανει, φορα, χερι, χειλη, ωρες, αντρες, αυλη, δημητρης, επεισοδια, project, κωστας, media, μεινει, μπροστα, plaza, τραπεζα, ξεκινησε, χερια, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα