Πενήντα επτά χρόνια χωρίς τον Αντώνη Τσολίνα

Ο Αντώνης Τσολίνας υπήρξε από τους σημαντικότερους επιθετικούς του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, κατά τα προπολεμικά χρόνια. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 28/2 του 1956. Διαβάστε στο GreenZone ορισμένα ανέκδοτα στοιχεία από τη ζωή του.
Ο σπουδαίος «βομβαριστής» του Παναθηναϊκού και ρέκορντμαν με την εθνική Ελλάδος Αντώνης Τσολίνας έχασε τη μάχη με το θάνατο, σαν σήμερα στις 28 Φεβρουαρίου 1956.


Ταλαιπωρημένος από βαριά αρρώστια, νοσηλευόταν για μήνες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τελευταία του επιθυμία ήταν να μεταφερθεί στο πατρικό του, όπου και ξεψύχησε.

Η τελετή της κηδείας έγινε με δαπάνη του Παναθηναϊκού, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ Ανδρέας Βγενόπουλος εξέδωσε ψήφισμα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος Αθήνών.

Το Greenzone.gr σας ταξιδεύει στα χρόνια που ο Τσολίνας μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και σας μεταφέρει άγνωστες και ανέκδοτες μέχρι σήμερα πληροφορίες για την δράση του παίχτη…

Ο Αντώνης Τσολίνας εγγράφηκε στον Παναθηναϊκό το 1928. Αν και Πειραιώτης συμπαθούσε περισσότερο την ομάδα της Αθήνας. Με μεσολάβηση του Γιώργου Καλαφάτη, ο Εθνικός Πειραιώς, στον οποίο μέχρι τότε ανήκε ο ποδοσφαιριστής, έδωσε την άδεια για την ελευθέρα μεταγραφή του στο Τριφύλλι.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να δωρίσουν στον ποδοσφαιριστή εισιτήρια διαρκείας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως ανταμοιβή που επέλεξε τους Αθηναίους αντί ενός πειραϊκού συλλόγου. Μέχρι εκεί έφταναν τα πριμ και οι αμοιβές στα χρόνια της αθωότητας στον αθλητισμό, στα χρόνια που η τιμή να φοράει κάποιος τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν η μεγαλύτερη αμοιβή που θα μπορούσε κανείς να του προσφέρει.
Τα «πράσινα» ρεκόρ της Εθνικής Ελλάδος

Όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν ξεπεράσει το χατ τρικ με το ομοσπονδιακό συγκρότημα έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πρώτος ο Τσολίνας με το «καρέ» το 1930. Το ρεκόρ του ισοφάρισε το 2007 ο Φάνης Γκέκας σε ματς με τη Λετονία.

«Πενταρέ», δηλαδή πέντε γκολ σε έναν αγώνα, έχει σημειώσει μόνο ένας ποδοσφαιριστής της Εθνικής, όχι όμως σε επίσημο ματς. Το όνομά του; Δημήτρης Σαραβάκος, στο 6-1 επί της Αιγύπτου στις 10 Οκτωβρίου 1990 (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Από τα πρώτα παιχνίδια στα οποία έπαιξε απέδειξε πως είναι δεινός σκόρερ. Προτιμούσε να αγωνίζεται «μέσα αριστερά». Όταν έβρισκε ρυθμό δύσκολα σταματούσε. Αν και υστερούσε στην ντρίπλα ήταν ταχύτατος και είχε άριστη επαφή με τα δίχτυα. Τον Σεπτέμβριο του 1928 «μάτωσε» το πλεκτό του Γουδίου πέντε φορές (τελικό σκορ 9-0), ενώ το 1929 που οι «πράσινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αθηνών, ο Τσολίνας ήταν ο πρωταγωνιστής στο νικηφόρο με 4-3 ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ. Πέτυχε και τα 4 γκολ του Τριφυλλιού!

Ως χαρακτήρας ήταν ευέξαπτος και ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με τον προπονητή του Γιόζεφ Κίνσλερ. Πάντα, όμως, οι δύο άνδρες έβρισκαν τη λύση και ξεπερνούσαν τις όποιες εντάσεις. Ο Παναθηναϊκός παραλίγο να τον χάσει από το δυναμικό του, όταν έπειτα από μία δυνατή «σύγκρουση» με τον Απόστολο Νικολαΐδη, ο τελευταίος ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο τη διαγραφή του από τον Όμιλο, η οποία μετά από ψηφοφορία δεν έγινε αποδεκτή.

Το μεγάλο ρεκόρ του Τσολίνα καταγράφηκε με την Εθνική Ελλάδος και είναι μέχρι και σήμερα ακατάρριπτο. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1930 σε παιχνίδι με την Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο στο γήπεδο του Παναθηναϊκό πέτυχε 4 γκολ! Το τελικό σκορ ήταν 6-1, με τα άλλα δύο τέρματα να πετυχαίνει άλλος ένας «πράσινος», ο Άγγελος Μεσσάρης.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα παίχτης της εθνικής να ξεπεράσει το καρέ του Τσολίνα, σε επίσημο αγώνα. Στο ίδιο παιχνίδι ο Τσολίνας πέτυχε άλλο ένα ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος παίχτης της εθνικής Ελλάδος που σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Τυχαία Θέματα