Life hacks για το 2014 | Γίνε αυτός που πάντα ονειρευόσουν

Γιατί να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι;
Για πόσο ακόμη θα είμαστε "νέοι"; Αν το καλοσκεφτείς, ως φοιτητής θα ζήσεις μονάχα 5 γιορτές Χριστουγέννων. Κι αν δεν προλάβεις να ζήσεις ένα από αυτά με έναν φοιτητικό έρωτα, δεν θα το κάνεις ποτέ - γιατί, σαν 30άρης, δεν θα είναι το ίδιο.

Η φοιτητική φάση τελειώνει κάποτε - και αυτή η σπανιότητα είναι που καταλήγει να της δώσει τόση αξία. Δεν είναι κρίμα να ζεις τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός "μέτριου εσύ", ειδικά όταν τα όνειρα που έχεις για τον εαυτό σου, αν ξέρεις τον τρόπο, βρίσκονται μερικά συγκεκριμένα βήματα μακριά;

Φέτος μπορεί
να μην ήσουν ικανοποιημένος από τη χρονιά που πέρασε. Ίσως να είπες "όχι" εκεί που έπρεπε να πεις "ναι" (η το ανάποδο) και γενικά να έκανες πολλά λάθη.

Κράτα τα λάθη - είναι καλά, γιατί είναι όλη η γνώση που θα χρειαστείς για να κάνεις την επόμενη χρονιά καλύτερη. Στο 2014, μπορείς να αλλάξεις όλο το μέλλον της ζωής σου και να ξεκινήσεις να γίνεσαι αυτός που πάντα ονειρευόσουν.

Αν το θες πολύ, στις επόμενες παραγράφους θα σου δείξω τα βασικά βήματα για να το καταφέρεις...

Πως να γίνω καλύτερος.

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα, έτσι, δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια» ~ Αριστοτέλης

Η “ψυχολογία της συνήθειας” είναι μια επιστήμη από μόνη της. Σύμφωνα με έρευνες, το 88% των ανθρώπων που βάζουν στόχους για τη νέα χρονιά, αποτυγχάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις λεπτές δυνάμεις των μικρών καθημερινών "κόκκων άμμου" που μέσα σε αρκετό χρόνο χτίζουν ένα βουνό αλλαγής.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να καταλάβουμε τα ίδια μας τα όρια. Μπορούμε πράγματι να αλλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο. Έχει αποδειχτεί ότι οι δυνάμεις μας για αλλαγή μοιάζουν με μυ: Αν είσαι αγύμναστος θα πρέπει να ξεκινήσεις αργά, σταθερά, δίνοντας την ευκαιρία στην θέλησή σου να γίνει δυνατότερη - και φυσικά ο μυς αυτός έχει τα όριά του.

Η (ελεγχόμενη) δύναμη της συνήθειας.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία για να χτίσουμε μια νέα συνήθεια: Πρώτα, χρειαζόμαστε ένα "σύνθημα”, μετά την ίδια την πράξη και, τέλος, την επιβράβευση.

Όπως με ένα μικρό σκυλάκι, δώσε αρκετούς λόγους στο μυαλό σου για να κάνει κάτι και θα το κάνει - αρκεί να υπάρχει μια ανταμοιβή. Καπνίζουμε γιατί κερδίζουμε την ικανοποίηση της νικοτίνης, τρώμε junk food γιατί μετά από μια δύσκολη μέρα, μας είναι δύσκολο να απαρνηθούμε την ευχαρίστηση του αλατιού και του λίπους.

Και αν απαρνηθούμε μονοκοπανιά το junk, ίσως να μη φάμε μια-δύο μέρες. Μετά, όμως, οι άμυνες θα τελειώσουν και θα επιστρέψουμε με διπλάσιο πάθος στην ίδια κακή συνήθεια. Οπότε, για κάθε συνήθεια που κόβουμε θα πρέπει να προσθέτουμε στη θέση της μια καλύτερη που θα καλύπτει παρόμοιες ανάγκες με καλύτερο τρόπο.

Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, θα πρέπει να μεταφέρουμε την ικανοποίηση του καθισιού στην υπέροχη αίσθηση που έχουμε μετά από μια καλή προπόνηση. Το δεύτερο βήμα, δηλαδή, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.

«Διάβασα κάτι online που έλεγε:”Υπάρχουν 30.000 μέρες στη ζωή σου”. Αρχικά, δεν το σκέφτηκα πολύ, αλλά έπιασα το κουμπιουτεράκι μου. Πάτησα 24 x 365 και - θεέ μου, μου έχουν ήδη τελειώσει 9.000 μέρες! Τι στο διάολο κάνω τόσο καιρό;» ~ Drew Houston, Ιδρυτής του Dropbox

Πως να μάθεις τι θέλεις πραγματικά.

Το δυσκολότερο, στην πραγματικότητα, είναι το να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Για να πετύχεις τους στόχους σου, πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι πραγματικά αυτοί: Σπουδάζεις κάτι που δεν σου αρέσει; Είσαι σε μια βαρετή σχέση; Ακολουθείς ένα lifestyle που δε σε γεμίζει; Τότε ψεύδεσαι στον εαυτό σου.

Το να μάθεις τι θέλεις είναι μια διαδικασία μακριά και δύσκολη και χρειάζεται βαθύ κοίταγμα μέσα μας με τις σωστές (και δύσκολες) μεγάλες ερωτήσεις:
Σκέψου το που θα βρίσκεσαι σε 5 χρόνια: Που σε οδηγεί αυτό που κάνεις σήμερα; Φαντάσου τον μελλοντικό σου εαυτό... Σου αρέσει; Τώρα σκέψου το ιδανικό σου μέλλον, ένα στο οποίο θα ήσουν πραγματικά χαρούμενος. Τι περιλαμβάνει αυτό; Σημείωσέ τα όλα. Ρώτα τον εαυτό σου: «Αν ήταν σίγουρο ότι δεν θα αποτύγχανες, ποιο μεγάλο ρίσκο θα έπαιρνες στη ζωή σου;» Ρώτα ξανά: «Ποιανού την άδεια χρειάζεσαι για να προχωρήσεις μπροστά και να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις;» Ξέρεις, κανένας άνθρωπος δεν έχει δώσει "άδεια" σε κάποιον άλλον για να είναι "επιτυχημένος". Μόνο ο εαυτός του. Τι θα έκανες αν είχες ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα;Αποφάσισε ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι της ζωής σου - και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να τους πραγματοποιήσεις.

Πως να ανεβάσεις τις πιθανότητες για επιτυχία με τους στόχους σου:
Βάλε πολύ συγκεκριμένους στόχους: Όσο πιο γενικό είναι αυτό που θες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι και το να μετράς την πρόοδό σου. Οπότε, μη λες "θέλω να αδυνατίσω" αλλά πες "θέλω μέχρι τον Φεβρουάριο να έχω χάσει 2 κιλά". Χώρισε κάθε πρόβλημα σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια: Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που οδηγούν στον στόχο; Βλέποντας σε ποιο βήμα βρίσκεσαι, θα μπορείς εύκολα να μετράς την πρόοδό σου μέσα στη χρονιά. Χρησιμοποίησε τη δύναμη της ομάδας: Όσοι είχαν μαζί τους την οικογένεια και τους φίλους τους, πετύχαιναν τους στόχους τους συχνότερα. Βάλε μονάχα στόχους που μπορείς να πετύχεις. Αν δεν έχεις ακουμπήσει κοπέλα στη ζωή σου και φέτος θες να γίνεις ο Δον Ζουάν, τότε δε θα τα καταφέρεις. Και, φυσικά, μην το παρακάνεις με την ποσότητα: Ένας πολύ μεγάλος στόχος για τη χρονιά αρκεί. Περιόρισε τις επιλογές σου: Αν το ψυγείο σου έχει μονάχα ροδάκινα και μπανάνες, τότε, τις ώρες τις πείνας, θα σου φανούν σαν πρώτης τάξεως γλυκά
Τα βασικότερα βήματα για να πετύχεις τους 5 συχνότερους (φοιτητικούς) στόχους:

1. Πως να περάσεις τα μαθήματα που χρωστάς:
Κάνε μια ξεκάθαρη λίστα με ό,τι χρωστάς και φτιάξε ένα ημερολόγιο με τις ημερομηνίες των προόδων και των εξετάσεων. Δες κατάμουτρα τα χάλια σου και μην κρύβεις τίποτε από τον εαυτό σου. Κάνε παρέα με τους πιο διαβαστερούς συμφοιτητές σου. Βάλε στόχο να παρακολουθείς το 80% των διαλέξεων και να γράφεις καλά στις προόδους. Ο συνολικός σου στόχος θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός: Αν χρωστάς 6 μαθήματα, ίσως να μην μπορείς να τα περάσεις όλα. Καλύτερα να διαβάσεις 3 και να περάσεις 3 παρά να διαβάσεις 6 και να περάσεις 2. Αφιέρωσε τα Σαββατοκύριακα στην έξοδο και την καλοπέραση, ώστε να έχεις πάντοτε δυνάμεις για να τα δώσεις όλα μέσα στην εβδομάδα, αφού οι ακρότητες οδηγούν πάντα σε αντιδράσεις μπούμερανγκ.2. Πως να βρεις τον έρωτα:
Αρχικά, δεν μπορείς να βρεις τον έρωτα - μονάχα να σε βρει εκείνος. Οπότε, ξέχνα το... Ο στόχος είναι να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για να είσαι έτοιμος να τον δεχτεί. Άλλαξε ό,τι δε σου αρέσει σε σένα, μέχρι να σε γουστάρεις πρώτα εσύ! Κοινωνικοποιήσου: Φυσικά, όχι με σκοπιμότητα! Απλά μη χάνεις την ευκαιρία να μπλεχτείς με νέο κόσμο, να γνωρίσεις ανθρώπους. Μάθε να έχεις υπομονή αλλά και πότε πρέπει να τα παρατάς. Πάνω απ’ όλα, μην κολλάς - αφού αν κολλήσεις με το λάθος άτομο, είναι εύκολο να πάει μια ολόκληρη χρονιά χαμένη χωρίς λόγο. Οπότε, δώσε στον εαυτό σου αρκετές ευκαιρίες και εκτίμησε το χρόνο σου. Ζήσε τη ζωή σου και γίνε συνεχώς καλύτερος. Όσο πιο χαρούμενος γίνεσαι με τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θα μαγνητίζεις την “τύχη” που αργά ή γρήγορα θα σου χτυπήσει την πόρτα.

3. Πως να κάνεις (καινούριους) φίλους:
Για αρχή, πρέπει να βγάλεις όλους τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου: Όλους τους haters, τους passive-aggressive ζηλιάρηδες που σε υποτιμάνε, τους τσιγγούνηδες που είναι μόνο για να παίρνουν. Ταυτόχρονα, γίνε αυτός που χαίρεται να δίνει. Γίνε εσύ ο καλός φίλος με μια καλή πράξη, με ένα καλό κέρασμα, ίσως και μόνο με την προσοχή σου - και όλα αυτά, χωρίς να περιμένεις κάτι… Δες ποιοι άνθρωποι που εκτιμάς περνούν καλά μαζί σου. Τώρα, πάρ’ τους ένα τηλέφωνο για ποτά ή για βόλτα. Βρείτε τα κοινά σας σημεία και ξεκινήστε τη φιλία σας. Γνωρίστε ο ένας στον άλλον τους εκάστοτε φίλους σας, στο χαλαρό. Δεν είναι λογικό να περιμένετε να ταιριάξουν όλοι μεταξύ τους, αλλά αν τύχει, μπορεί να δημιουργήσετε πολύ όμορφες καινούριες παρέες.4. Πως να γίνεις πιο έξυπνος:
Βάλε στόχο να διαβάζεις (τουλάχιστον) ένα βιβλίο τον μήνα - είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνεις εξυπνότερος. Άσε το Facebook και τα social networks στην άκρη και αγόρασε μια εφημερίδα. Μετά, διάβασε μια της αντίθετης άποψης. Σύγκρινε τις απόψεις τους, σκέψου, βγάλε ένα συμπέρασμα και συζήτησέ το με ανθρώπους ακόμη εξυπνότερους. Βούλωσέ το. Ο νούμερο ένα κανόνας για να γίνεις πιο έξυπνος, είναι να σταματήσεις να μιλάς και να αρχίσεις να ακούς.5. Πως να είσαι χαρούμενος:

Πολύ συχνά βάζουμε ψηλά τα πιο ασήμαντα πράγματα. Ένας άνθρωπος, όμως, που έχει ζήσει περισσότερο από εμάς ξέρει καλύτερα. Έτσι, μια νοσοκόμα που δούλευε με ετοιμοθάνατους, ήθελε να μάθει “για ποια πράγματα μετάνιωναν περισσότερο στη ζωή τους”.

Οι πέντε συχνότερες απαντήσεις της έρευνάς της θα μας δώσουν μια ιδέα για το πως να ζήσουμε εμείς:
Μακάρι να είχα το κουράγιο να ζήσω μια ζωή όπως θα την ήθελα εγώ - κι όχι όπως ήθελαν οι άλλοι για εμένα. Μακάρι να μην δούλευα τόσο σκληρά. Μακάρι να είχα το θάρρος να εξέφραζα τα συναισθήματά μου. Μακάρι να έμενα σε επαφή με τους φίλους μου. Μακάρι να μου επέτρεπα να είμαι πιο χαρούμενος.Από που να ξεκινήσω - και που θα τελειώσω;

Κανείς δεν ξέρει. Βασικά, αυτό το παιχνίδι δε θα τελειώσει ποτέ! Και, στην τελική, αυτό είναι ζωή: μια (πολύ ενδιαφέρουσα) ανηφόρα δίχως τέλος.

Ας μην κοιτάμε πολύ μακριά, όμως. Όσον αφορά εμάς, τους φοιτητές, αρκεί να έχουμε μια γενική αίσθηση του “για ποιόν σκοπό προοριζόμαστε”. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι - άρα, δεν μπορεί να έχουμε και τους ίδιους στόχους.

Αυτό που εγώ ήθελα να σου πω, είναι ότι γίνεται να αλλάξεις οτιδήποτε δεν σου αρέσει στη ζωή σου - αρκεί να θέλεις να δουλέψεις γι’ αυτό.

Αν όλοι μας κάθε χρόνο γινόμαστε έστω και λίγο καλύτεροι, τότε όλα θα πάνε καλά - τουλάχιστον όσα εξαρτώνται από εμάς, τους ανθρώπους. Αυτό που μετράει είναι να υπάρχει πάντα μια μικρή βελτίωση. Και όσο πιο μικρή, όσο πιο μετρήσιμη, τόσο πιο πραγματικά ανθρώπινη θα είναι…

Συνεχίστε το διάβασμα, Googl-άροντας τα παρακάτω: Wilpower as a muscle How habits work (psychology) (Drew Houston) or (Steve Jobs) Commencement SpeechΑλέξανδρος Εμεζίδης

Keywords
life, γινε, παντα, life, steve jobs, θες, νέα, μυς, junk, food, online, houston, lifestyle, ημερολόγιο, facebook, jobs, τραπεζες, Κορμός Χριστουγέννων, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, ημερολόγιο, αδεια, βημα, γνωση, θαρρος, ονειρα, τηλεφωνο, φιλια, ψεματα, ψυγειο, ανθρωπος, απλα, ατομο, βιβλιο, βρειτε, γινει, γινεται, γινεσαι, δευτερο, δυναμη, δον ζουαν, δωσει, εαυτος, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, επρεπε, επιτυχια, ερευνες, εφημεριδα, ζησε, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπομονη, θεε μου, θες, λαθη, λαθος, λογο, μαζι σου, μακρια, ματια, μικρο, μπορεις, μυαλο, μυς, οικογενεια, ορια, παθος, πιθανοτητες, ποτα, πορτα, ρισκο, ρωτα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, φυσικα, φοιτητης, ωρες, ανηφορα, βηματα, δωσε, δωσεις, ερωτησεις, food, houston, ιδανικο, κοπελα, lifestyle, μπροστα, παιχνιδι, online, junk, υπεροχη, βουνο, χαιρεται
Τυχαία Θέματα