Ταινία του μήνα: 12 Years a Slave (12 Χρόνια Σκλάβος)

Με αυτή την ταινία λοιπόν κλείνει ο κινηματογραφικός κύκλος του 2013. Μια ταινία όπου ο σεναριογράφος της ο Τζον Ρίντλει καταφέρνει χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς και μελοδραματικές υπερβολές να συγκινήσει και να αγγίξει και τους πιο σκληρούς ανθρώπους. Μέσα από ένα προσωπικό δράμα που ταυτόχρονα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοινωνικό. Μια ταινία που θυμίζει εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας αλλά προειδοποιεί γι' αυτές που θα 'ρθουν.
Η ταινία βασίζεται σε
αληθινά γεγονότα, στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ της οποία την έγραψε το 1853. Την ταινία σκηνοθετεί ο Στιβ Μακούιν, ο οποίος με ένα άνευ προηγουμένου σημειολογικού βάθους φωτογραφίζει με αμεσότητα και δεξιοτεχνία τα πάθη του Σόλομον.
Ο Σόλομον λοιπόν ήταν ένας ελεύθερος μαύρος, που ζούσε στη Ν.Υόρκη μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος. Ο Σόλομον που βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα και την καλοσύνη του ιδιοκτήτη του, αγωνίστηκε για να παραμείνει ζωντανός και να διατηρήσει όση αξιοπρέπειά του είχε μείνει. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα.
Η ταινία εκτός των άλλων έχει και ένα απίστευτο cast ηθοποιών με συγκλονιστικές ερμηνείες. Chiweter Ejifor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Paul Dano, Scoot McNairy, Quvenzhane Wallis, Paul Giamatti, Sarah Paulson, Garrett Dillahunt, Alfre Woodard, Benedict Cumberbatch, ενώ ο γνωστός σε όλους Χανς Ζίμερ, υπογράφει ένα πρωτότυπο μουσικό σύνολο που δεν περνά απαρατήρητο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία έχει χαρακτηρισθεί ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της σεζόν, ενώ είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τα όσκαρ του 2014. Ένα προμήνυμα για το πόσο κερδίζει έδαφος η ταινία ανάμεσα στις πιο σημαντικές ενώσεις κριτικών κινηματογράφου και τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά έντυπα είναι και η σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Λος Άντζελες,- οι Χρυσές Σφαίρες δηλαδή, ( Golden Clobe Awards)- καθώς η ταινία συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος, 7 στο σύνολο.

Συγκεκριμένα έχει προταθεί για: Καλύτερης Ταινίας - Δράμα Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Στιβ ΜακΚουίν) Καλύτερου α' ανδρικού ρόλου - Δράμα (Τσιουίτελ Ετζίοφορ) Καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου (Μάικλ Φασμπέντερ) Καλύτερου β' γυναικείου ρόλου (Λουπίτα Νιόνγκο) Καλύτερου Σεναρίου (Τζον Ρίντλεϊ) Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Χανς Ζίμερ) Μη χάσετε αυτή την συγκλονιστική ιστορία, και να θυμάστε... η αξιοπρέπεια δεν κρατιέται με αλυσίδες!! Θοδωρής Χρυσομαλλίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα