Λόγοι Χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης [Part 2]

Ελπίζω το Part One να έριξε λίγο ακόμη φως στην Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψή μας, γιατί όσες φορές και να το σκεφτούμε μία ακόμη θα μας βοηθήσει να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Συνεχίζω, λοιπόν με τις αιτίες της αρρώστιας αυτής που μαστίζει πολύ κόσμο και μέσα στις γιορτές ανανεώνει την τρέλα του!
Γ) Το φαγητό. Είναι χειμώνας και μας αρέσει να χουχουλιάζουμε, δεν κινούμαστε πολύ, δεν πίνουμε πολύ νερό, αλλά η πείνα παραμένει ίδια, ενώ πολλές φορές φτάνει σε μη-προσπελάσιμα ύψη!! Αυτές οι ώρες όπου η πείνα παραλύει κάθε άλλη
αίσθηση λογικής στο μυαλό μας νιώθουμε τόσο υπέροχα με μία φτερούγα ακόμη, με λίγη ακόμη γέμιση στο πιάτο μας, ααααααααχ και τα σοκολατάκια μετά να μην τα τιμήσω; Δεν πειράζει χειμώνας είναι θα τα καλύψω με φαρδιές μπλούζες. Οι μαμά και η γιαγιά δε βοηθάνε καθόλου, γιατί όσα κιλά και να έχεις βάλει πάντα θα σε θέλουν πιο γεμάτη/ο. Δε φταίνε αυτές, μωρέ, αλλά η έκφραση στο πρόσωπό τους όταν φαίνεται ότι έχεις απολαύσει το φαγητό, είναι η απόδειξη της απόλυτης ευτυχίας, κάτι που θέλουν να διατηρήσουν για όσον καιρό μένετε κάτω από την ίδια στέγη. Όταν όμως ο σώφρων εαυτός επανέρχεται στο σώμα του όλα αλλάζουν. Τα παντελόνια δεν μπαίνουν, οι μπλούζες φαίνονται απόκοσμα μικρές, η κυτταρίτιδα αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια της και πάνω στην κοιλιά στερεώνονται ένα ποτήρι γάλα, ένα ποτήρι καφέ και ένα πιάτο με ψωμί, βούτυρο και μέλι. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡΓΚ!! Εαυτέ, γιατί δεν πρόσεξες λίγο παραπάνω αυτήν τη χρονιά; Πώς θα χάσω αυτά τα κιλά τώρα; Και άμα δεν τα χάσω του χρόνου θα βάλω πάλι τα ίδια κιλά και.. και… και……..ΚΑΙΙΙΙΙΙ!!!!! Καρδιακή προσβολή!!!.... Δεν αντέχω τις κακές σκέψεις, θα φάω το κουρκουμπίνι μου!
Δ) Εξεταστική. Σοβαρά, να το αναλύσω;
Ε) Οι σκέψεις για τη χρονιά που πέρασε και τη νέα χρονιά. Δεν ξέρω γιατί αλλά λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις . Ίσως να είναι επειδή προσπαθούμε να θέσουμε τους στόχους για την νέα χρονιά, ίσως επειδή μία πολύ όμορφη χρονιά έφτασε στο τέλος της, ίσως επειδή το ζώδιό μας δε θα περάσει καλή χρονιά, σύμφωνα με την Άση, οι άσχημες σκέψεις καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας. Φοβόμαστε ότι η χρονιά δε θα πάει όπως πρέπει, γιατί πολλές φορές, αντί οι στόχοι μας να μας δίνουν το έναυσμα να συνεχίσουμε, μας κοκαλώνουν στη θέση μας, χωρίς να σκεφτόμαστε κάτι πέραν του ότι ‘γιατί δεν το κάνω και τώρα που το σκέφτομαι συνεχίζω να μην το κάνω’. Όλα τα άλυτα ζητήματα κάνουν παρέλαση μπροστά μας, από τη σχολή έως τον έρωτα και από το περιβάλλον μέχρι τη μετανάστευση, όλα τα προβλήματα του κόσμου γίνονται και δικά μας και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό, αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να σώσουμε ούτε τον κόσμο, αλλά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό και, με επαγωγική μέθοδο, καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει ούτε τον εαυτό του ούτε τον κόσμο και τότε είναι που νιώθουμε την πραγματική κατάθλιψη, ότι τελικά πιθανότατα να μην μπορεί κανείς άνθρωπος να σωθεί….. Κι επειδή κάτι τέτοιο είναι αβάσταχτο στη σκέψη όσο πιο γρήγορα μπορούμε το διώχνουμε, αλλά το υπόλειμμα της θλίψης παραμένει και το μεταφράζουμε σαν Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη και προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε με κάθε ασήμαντο και αστείο μικροπρόβλημα που συνδέεται με τις γιορτές. Τις πιο όμορφες γιορτές!
Χαρούμενα Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το 2014!!!!!

Δόμνα Λυρατζοπούλου fb.com/domnajoe
twitter.com/domnajoe
mail: domnajoe [at] gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα