Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Από τη σκοποβολή στη ναυτιλία και μετά στην κορυφή

15:31 23/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για την Star Bulk, δεν χρειάζονται συστάσεις. Πρόκειται για μία εισηγμένη ναυτιλιακή με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως. Ειδικότερα, διαθέτει συνολικά 126 bulkers, εκ των οποίων 17 Newcastlemax, 22 Capesize, 7 Post Panamax, 41 Kamsarmax, 2 Panamax, 20 Ultramax και 17 Supramax. Παρά τη μείωση των εσόδων και των κερδών στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το 2022 η Star Bulk εμφάνισε έσοδα 1,44 δισ. δολάρια και κέρδη 566 εκατ. δολάρια.

Όλος αυτός ο στόλος, ωστόσο,

δεν θα ήταν πραγματικότητα εάν στο «τιμόνι» του κολοσσού της παγκόσμιας ναυτιλίας δεν ηγείτο ένας ικανός και φιλόδοξος εφοπλιστής, όπως ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος από μικρό παιδί έβαζε στόχους και τους επιτύγχανε.

Από τη σκοποβολή στη ναυτιλία
Ο γεννηθείς το 1953 στη Κωνσταντινούπολη Πέτρος Παππάς, μεγαλωμένος στην Αθήνα και με σπουδές Οικονομικών στις ΗΠΑ, ασχολήθηκε παιδιόθεν με τη σκοποβολή. Παρ’ όλο που το άθλημα αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη ναυτιλία, του έδωσε γερές βάσεις ώστε να βάζει στόχους και να τους κερδίζει, κάτι που αποδείχθηκε σημαντικό προσόν για τη μετέπειτα πορεία του. Έχοντας κάνει ένα πέρασμα από την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 στο αγώνισμα του Skeet, όπου κατέκτησε την 37 η θέση, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη ναυτιλία, η οποία, εντέλει, τον κέρδισε. Ο αθλητισμός, ωστόσο, αποτελούσε πάντοτε μεγάλη του αγάπη, καθώς συμμετείχε ενεργά για αρκετά χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ, όντας φανατικός οπαδός της ΑΕΚ και ιδρυτικό μέλος της Δικέφαλος 1924 Α.Ε.

Τα πρώτα του βήματα στη ναυτιλία τα τόλμησε από κοινού με τον καλό του φίλο και επίσης εφοπλιστή Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο γνωρίζεται από όταν ήταν και οι δύο δέκα ετών. Προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους, ο μεν Πέτρος δανείστηκε από τον πατέρα του, ο δε Γιάννης πούλησε ένα ακίνητο στη Νέα Υόρκη έναντι 396.000 δολαρίων. Με τα χρήματα αυτά, αγόρασαν το πρώτο τους πλοίο.

Το 1984, ο Πέτρος Παππάς ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία OceanBulk μαζί με τον πατέρα του Αλέκο Παππά, την αδερφή του Σοφία Γεράρδη και τον θείο του Γιάννη Παππά, τραπεζίτη στην Ελβετία. Το 2006 ίδρυσε την Star Bulk, προχωρώντας με το δόγμα: «Δώσε μου ένα πλοίο και θα κινήσω τη γη». Το 2013 εμφανίστηκε στην 80ή θέση στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες που καταρτίζει κάθε χρόνο η Lloyd’s List, ενώ την επόμενη χρονιά «εκτοξεύτηκε» στην 11η θέση.

Ο Πέτρος Παππάς έχει δύο παιδιά, τη Μιλένα και τον Αλέξανδρο, οι οποίοι ασχολούνται και οι δύο με την ναυτιλιακή επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα