ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: «Ορθοπεταλιά» στον αθλητισμό και τον τουρισμό

08:01 23/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος (2-6 Μαΐου) ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας. Μια διοργάνωση που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της αγωνιστικής ποδηλασίας και της προσοχής εκατομμυρίων φιλάθλων/τηλεθεατών.

Για πέντε αγωνιστικές ημέρες, 120 αθλητές από 20 ομάδες (6 ProTour, 11 Continental και 3 Εθνικές), θα διανύσουν 660,6 χλμ (7.174 υψομετρικά) σε Κρήτη,

Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, διασχίζοντας 13 δήμους και συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις.

Όπως είναι προφανές και από την ονομασία της διοργάνωσης, μεγάλος χορηγός του είναι η ΔΕΗ. Όπως έχει δηλώσει η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της εταιρείας, Σοφία Δήμτσα: «Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας μας γεμίζει με υπερηφάνεια αλλά και με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στις θεμελιώδεις αξίες και τα ιδεώδη του αθλητικού πνεύματος. Παράλληλα, μας δίνεται η ευκαιρία να φέρουμε το ποδήλατο πιο κοντά σε όλους, αναδεικνύοντας όλες τις μορφές του, ως μέσο ψυχαγωγίας και ως ένα από τα βασικότερα μέσα για πράσινη κινητικότητα. Σε κάθε ΕΤΑΠ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, βλέπουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον, βασικά στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου ΔΕΗ».

Προβολή στα πέρατα του κόσμου
Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας αναβίωσε -μετά από μια δεκαετία «χειμερίας νάρκης»- με την καθοριστική συμβολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η διεξαγωγή του, ανάμεσα στ’ άλλα, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την προβολή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Παρέχοντας, εκτός των άλλων, στα μέρη που φιλοξένησαν τους αγώνες την ευκαιρία να γίνουν γνωστά και πιθανός τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από το εξωτερικό που δεν τα γνώριζαν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη διοργάνωση του 2022, τους αγώνες κάλυψαν 42 τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εικόνες που έστειλαν σε 164 χώρες «μπήκαν» σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο σπίτια! Τις παρακολούθησαν 12,5 εκατομμύρια μοναδικοί τηλεθεατές. Η συνολική υπεραξία της μιντιακής προβολής εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι τη φετινή διοργάνωση -έχουν εξασφαλίσει άδεια από την Οργανωτική Επιτροπή «Cycling Greece» και- θα καλύψουν πάνω από 40 τηλεοπτικοί σταθμοί που θα μεταδώσουν εικόνες σε σε 174 χώρες (40 από την Ευρώπη, 70 από την Αφρική, 42 από την Ασία, 20 από την Αμερική και 2 από την Ωκεανία).

Αιτιολογημένα, λοιπόν, το 98% όσων ρωτήθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας- απάντησε πως o αγώνας βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και μας αναβάθμισε στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη. Ενώ, το 72,4% δήλωσε πως o αγώνας τόνωσε οικονομικά τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και βοήθησε τις τοπικές οικονομίες.

«Φόρτσα το πετάλι» και στην κοινωνική προσφορά
Όπως αποδείχτηκε από την περσινή πρώτη διοργάνωση, ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας δεν προσφέρει μόνο αγωνιστικές συγκινήσεις. Στο περιθώριο των αγώνων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 160 παράλληλες εκδηλώσεις.

Ανάμεσά τους, εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο, στις οποίες συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 4.300 ζωγραφιές. Στο πρόγραμμα επισκέψεων στο ΟΑΚΑ συμμετείχαν πάνω από 1.200 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών & Γυμνασίων.

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής: Η ομάδα του «Safe in Sport» -ακολούθησε όλη την διαδρομή του Γύρου με ειδικό Van και- δίδαξε χρήσιμα πράγματα για τις πρώτες βοήθειες στον κόσμο.

Καμιά έκπληξη, λοιπόν, δεν προκαλεί το γεγονός ότι -στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου- το 95% δήλωσε πως η διοργάνωση έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία. Ότι βοήθησε να αναδειχθούν θετικά πρότυπα, αρχές και αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με το 93,7% να δηλώνει πως ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ενίσχυσε σημαντικά την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ (2 Μαΐου)
«Karteros Beach Sports Center» (6 km)

Ο 20ος ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου με
τον πρόλογο, μήκους 6 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης και
τερματισμού το «Karteros Beach Sports Center», στην ομώνυμη
παραλία.
Σε μια σχεδόν επίπεδη διαδρομή, με κάποιες μικρές ανωφέρειες και
κατωφέρειες, οι αθλητές θα έχουν μοναδικό τους αντίπαλο το
χρονόμετρο και «σύμμαχό» τους την ταχύτητα.
Πρόκειται για την θεαματικότερη εισαγωγή στον αγώνα με την ατομική
χρονομέτρηση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ: 17:00-19:00
1ο ΕΤΑΠ (3 Μαΐου)
Ηράκλειο – Ηράκλειο (187,7 km – 2.561μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 81,6 / Τυμπάκι
Σπριντ ευθείας 2: km 117,3 / Χάρακας
Σπριντ ανάβασης 1: km 54,8 / Θεματικό Πάρκο “Ο Κρηταγενής Δίας”
Σπριντ ανάβασης 2: km 164,7 / Μελέσες
2ο ΕΤΑΠ (4 Μαΐου)
Μυκήνες – Καλαμάτα (178,3 km – 1.825μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 34,5 / Μύλοι
Σπριντ ευθείας 2: km 79,9 / Τρίπολη
Σπριντ ανάβασης 1: km 55,8 / Αχλαδόκαμπος
Σπριντ ανάβασης 2: km 105,6 / Βίγλες
Σπριντ ανάβασης 3: km 129,5 / Παραδείσια
3ο ΕΤΑΠ (5 Μαΐου)
Costa Navarino – Κυπαρισσία (153 km – 1.621μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 28 / Φοινικούντα
Σπριντ ευθείας 2: km 88,4 / Αεροδρόμιο Καλαμάτας
Σπριντ ανάβασης 1: km 37 / Πόρος
Σπριντ ανάβασης 2: km 133,2 / Κοπανάκι
4ο ΕΤΑΠ (6 Μαΐου)
Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία (133,5 km – 1.089μ υψομετρικά)
Σπριντ ευθείας 1: km 32,2 / Μαραθόπολη
Σπριντ ευθείας 2: km 85,4 / Ζαχάρω
Σπριντ ανάβασης 1: km 14,8 / Πύργος Τριφυλίας
Σπριντ ανάβασης 2: km 98,9 / Σαμικό

Keywords
Τυχαία Θέματα