Όμιλος Fourlis: Η πετυχημένη πορεία των επτά δεκαετιών και η εξάπλωση στον κλάδο της Υγείας

12:02 23/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η ιστορία του Ομίλου ξεκινάει το μακρινό 1950, όποτε ο Αναστάσιος Φουρλής ίδρυσε την «Α. Φουρλής & ΣΙΑ Ο.Ε». Στη συνέχεια, συνεργάζονται μαζί του και τα αδέρφια του, Στέλιος, Ιωάννης και Ηλίας.

Η εταιρεία ξεκινά με τη εισαγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών από τη Γερμανία, έχοντας αποκλειστική συνεργασία με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως τις κουζίνες Junker + Ruh, τα ηλεκτρικά ψυγεία Linde και τα ραδιόφωνα ERRES.

Μία δεκαετία αργότερα

και συγκεκριμένα το 1965, η εταιρεία αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία όλων των απορροφητήρων αμερικάνικης προέλευσης, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την εισαγωγή, συναρμολόγηση και διάθεση των τηλεοράσεων RCA και Westinghouse, καθώς επίσης και τη συναρμολόγηση τηλεοράσεων για τρίτους στο εργοστάσιο της εταιρείας στην οδό Πειραιώς. Το 1968 ήταν μία χρονιά- σταθμός για την εταιρεία, καθώς η επωνυμία της αλλάζει σε «ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ» και ξεκινά η κατασκευή απορροφητήρων που θα εκτοξεύσουν τη φήμη της και θα την καταστήσουν ηγέτιδα στη συγκεκριμένη αγορά.

Έπειτα από τα γεγονότα αυτά, η επιτυχία ήταν μονόδρομος. Η δεκαετία του 1970 χαρακτηρίζεται από τη μεταφορά της εταιρείας στην Αθήνα και σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 17ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ενώ το 1974 το εργοστάσιό της μεταφέρεται σε κοντινό κτήριο. Η επόμενη χρονιά ήταν επίσης σημαδιακή, καθώς τότε ο Όμιλος Fourlis αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία όλων των ηλεκτρικών συσκευών της General Electric, ενώ το 1978 αναλαμβάνει την συναρμολόγηση και εμπορία των τηλεοράσεων TELEFUNKEN.

Το 1980 η Fourlis αποτελεί πλέον μία από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες του ελλαδικού χώρου, επιτυχία που ολοκληρώνεται με την εισαγωγή όλων των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1988, ενώ τη δεκαετία του 1990 αποτελεί την εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους. Πιο συγκεκριμένα, το 1993 εξαγοράζει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της «Κωτσόβολος» και «ανοίγει» φτερά για το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στη Βουλγαρία (Genco Bulgaria) το 1996, τη Ρουμανία (Genco Romania SRL) επίσης το 1996, την Κύπρο (TLF Electroline LTD) το 1998 και την Τσεχία (Europe Technic SPOL SRO, Genco Czech LTD) το 1999. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, ο Όμιλος αναλαμβάνει το franchise της σουηδικής ΙΚΕΑ στον χώρο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού σε ελληνικό έδαφος.

H ανάπτυξη των Ιntersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο) συνεχίζεται, όπως επίσης και των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Τον Ιανουάριο του 2023, μάλιστα, ο Όμιλος έκανε «ντεμπούτο» και στον κλάδο της υγείας και ευεξίας με το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων Holland & Barrett σε Κηφισιά και Γλυφάδα.

Αξιοσημείωτο είναι πως, πέραν των κλάδων οικιακού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών, η Fourlis φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και στον κλάδο της υγείας και ευεξίας αναπτύσσοντας σε βάθος χρόνου ένα δίκτυο 120 καταστημάτων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα