Η ΕΕ απαιτεί από τους επενδυτές ακινήτων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

07:02 25/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η οδηγία που ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων, απαιτεί από τους επενδυτές ακινήτων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και σε βάθος δεκαετίας να δώσουν χρήματα σε ανακαινίσεις για να διασφαλίσουν ότι τα κτίριά τους δεν εκπέμπουν παράνομα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ή δεν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ενέργειας, σύμφωνα με δικηγόρους που συμβουλεύουν τον κλάδο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, επενδυτές ακινήτων που έχουν ήδη πληγεί από τα υψηλά επιτόκια, καλούνται να προχωρήσουν

σε αναβαθμίσεις των ακινήτων τους, ενώ όσοι δεν το πράξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία ενδέχεται να επιβαρυνθούν με περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν πλέον να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.

Η οδηγία έχει ως στόχο να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των κτιρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι το σύνολο της ΕΕ θα τηρήσει τη δέσμευσή του στη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Rory Bennet, CEO στην εταιρεία ακινήτων της Linklaters στο Λονδίνο, η νομοθέτηση αυτή θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους επενδυτές ακινήτων, καθώς απαιτούνται πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εναρμονιστούν με τη συγκεκριμένη οδηγία.

«Πρόκειται για τεράστια χρηματικά ποσά που πρέπει να δαπανηθούν και η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Στην πραγματικότητα θα  υπάρξουν κάποιοι που απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή θα επιλέξουν να μη συμμορφωθούν με την οδηγία για τη νομοθεσία με το σκεπτικό ότι η καταβολή ενός προστίμου είναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ευκολότερη από το να χρειαστεί να δαπανήσουν ένα τεράστιο ποσό από τα αποθεματικά τους για να «συμμορφώσουν» το αποθεματικό τους. 

Αυτό που συζητάμε, είναι πως οι επενδυτές θα χρειαστεί να δώσουν ένα τεράστιο ποσό  κεφαλαίου για να εναρμονιστούν με την οδηγία, σε συνδυασμό με την αναχρηματοδότηση ή την ανάπλαση με τα υψηλότερα επιτόκια που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες».

Για να ανταποκριθεί στις κλιματικές απαιτήσεις της, η ΕΕ λέει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για ανακαινίσεις κατά 275 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Στον χορό» και η Βρετανία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η Βρετανία, σχεδιάζει παρόμοιους κανονισμούς, που θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις. Η Mount Street, εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά δάνεια ακινήτων ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμά ότι περίπου το 70% των εμπορικών ακινήτων της Βρετανίας έχει σήμερα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (EPC) με βαθμό C ή χαμηλότερο.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «τρέξουν» οι αναβαθμίσεις, καθώς το βρετανικό σχέδιο δίνει προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων μέχρι τον Απρίλιο του 2027 για να επιτύχουν βαθμό τουλάχιστον C. Μέχρι τον Απρίλιο του 2030, ο βαθμός ενός κτηρίου δεν μπορεί να πέσει κάτω από το Β για να παραμείνει λειτουργικό.

Ο Jim Gott, στέλεχος που διευθύνει την ομάδα παρακολούθησης περιουσιακών στοιχείων στην Mount Street, λέει ότι η συγκεκριμένη πρόταση υποδηλώνει επενδυτικές ανάγκες ύψους 150 δισεκατομμυρίων λιρών. «Σε πολλά μέρη, θα δυσκολευτείτε. Αν δεν πετύχετε αυτούς τους στόχους (του βρετανικού EPC) , γίνεται ουσιαστικά παράνομη η ενοικίαση του χώρου. Αυτό θα επηρεάσει την κεφαλαιακή αξία του κτηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-apaitei-apo-tous-ependytes-akiniton-na-valoun-vathia-to-cheri-stin-tsepi.htm
Τυχαία Θέματα