Άνθιμος Αμανατίδης: Πυξίδα μας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια για την ΕΥΑΘ

17:45 24/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συνέντευξη στη Μαρία Γεωργιάδου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.), Άνθιμος Αμανατίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Business Voice, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών,

γίνονται όλο και πιο εμφανή. Επισήμανε πως πυξίδα της εταιρίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια.

Υπογράψατε πρόσφατα την πρώτη «πράσινη» διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ποια είναι τα οφέλη αυτής της συνέργειας;

Όπως ξέρετε, για όλες τις επιχειρήσεις με ενεργοβόρες εγκαταστάσεις η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όπως και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη «πράσινη» ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εκτός από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, η σύμβαση που υπογράψαμε με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα προσφέρει πρόσθετο όφελος από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης για την «πράσινη» αυτή ενέργεια, υλοποιώντας τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ να παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των εκπομπών άνθρακα και κατ’ επέκταση των κλιματικών στόχων, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030. Πρόκειται λοιπόν, εκτός από μια οικονομική λύση για την εταιρεία, και για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων της ΕΥΑΘ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα ήθελα να μου μεταφέρετε λίγο το «ταξίδι» που διανύσατε μέχρι να το καταφέρετε… γιατί ουσιαστικά ανοίξατε τον δρόμο για όλες τις εταιρείες του δημόσιου τομέα

Το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) ήταν καινούργιο και υπήρχαν ιδιαιτερότητες στην περίπτωση της ΕΥΑΘ. Η φύση της προμήθειας, η άυλη δηλαδή ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής, απασχόλησε ιδιαίτερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση όμως τελικά του διαγωνισμού από την Ολομέλεια του Συνεδρίου ήταν δικαίωση για μας, ενώ παράλληλα αποτελεί κι έναν οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που καμαρώνουμε ότι άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ.

Έχετε καταθέσει πρόταση στη ΡΑΑΕΥ για αύξηση τιμολογίων. Γιατί; Εννοώ, εξαντλήσατε κάθε περιθώριο απορρόφησης αυτής της αύξησης πριν καταλήξει στον λογαριασμό των καταναλωτών;

Η τιμολογιακή μας πολιτική παραμένει σταθερή από το 2017 και με ευρύ μάλιστα πρόγραμμα υπέρ των ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. Το 2024, μετά από τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που μας ζημίωσε οικονομικά και τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των υλικών, αποφασίσαμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να υποστηρίξουμε και το επενδυτικό μας πρόγραμμα.

Προηγήθηκε φυσικά χρηματοοικονομική μελέτη, προκειμένου να καταλήξουμε στις εισροές που πρέπει να έχουμε με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028. Η πρότασή μας στη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει κλιμακωτά αυξήσεις στη λογική της επιβράβευσης των μικρών καταναλώσεων και σε κάθε περίπτωση η αύξηση θα είναι ανεπαίσθητη για το μέσο νοικοκυριό. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει πάντως η ΡΑΑΕΥ.

Έχετε κάνει αναφορά για σχέδια ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Ποια είναι αυτά και τι αφορούν;

Παρουσιάζουμε κινητικότητα ως εταιρεία τον τελευταίο καιρό. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με ρουμάνικη εταιρεία ύδρευσης – αποχέτευσης, το οποίο προβλέπει κοινοπραξίες για την ανάληψη έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινή δράση και πρωτοβουλίες για την ενέργεια και την κλιματική κρίση. Πρόκειται για τη Raja S.A., με την οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε θέματα απωλειών νερού, εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης της ιλύος, εφαρμογή best practices στους τομείς του πόσιμου νερού και των αστικών λυμάτων, συνεργασία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα με εξωστρεφή προσανατολισμό και ανάληψη από κοινού έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών από την ΕΥΑΘ Α.Ε. προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Κύπρου, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής όσο και σε επίπεδο υλοποίησης, έχει υπογραφεί άλλο μνημόνιο συνεργασίας, με αιχμή εδώ τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), τα έξυπνα υδρόμετρα, την ποιότητα του επιφανειακού νερού, όπως και θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΣΑΛ. Παράλληλα, ασκούμε ρόλο τεχνικού συμβούλου (Lenders Technical Advisor - LTA) κυπριακής τράπεζας για δανειοδοτούμενα έργα βιολογικών καθαρισμών.

Είναι προφανές ότι η μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία μας σε θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης καθιστούν την ΕΥΑΘ φορέα καινοτομίας και έρευνας στα θέματα αυτά στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την αειφόρο διαχείριση του υδάτινου αποθέματος και την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στον τελικό χρήστη.

Στα πλαίσια της ψηφιακής μετάβασης τι έχετε κάνει;

Εκτιμώ ότι στον τομέα αυτόν έχουμε γυρίσει σελίδα στην ΕΥΑΘ. Εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης, επεκτείνουμε τα συστήματα τηλεδιαχείρισής τους, µε σκοπό τη µείωση των απωλειών σε νερό. Αποχετεύουμε τα αστικά λύματα του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος µε ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο ελέγχεται µε συστήµατα τηλε-ελέγχου για την προληπτική συντήρηση και την άµεση αντιµετώπιση βλαβών.

Παράλληλα, τον κοινωνικό μας ρόλο τον υπηρετούμε εστιάζοντας σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές στην πληροφορική, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πελάτη. Για τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, η ΕΥΑΘ εκσυγχρονίζει το δίκτυο των καταστημάτων της και ψηφιοποιεί τη λειτουργία της, αξιοποιώντας καινοτόµες διαδικασίες και αυτοματισμούς. Έχουμε αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα πελατών, το MyEyathPortal, για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους με ένα ενιαίο σύστημα ταυτοποίησης μέσω TAXIS, που θα μειώσει και τον όγκο των δικαιολογητικών. Κι όλα αυτά με παράλληλη εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
anthimos-amanatidis-pyxida-mas-i-viosimi-anaptyxi-kai-i-exostrefeia-gia-tin-evath.htm
Τυχαία Θέματα