Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Η βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δάφνες της επιτυχίας

16:11 24/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στην έκθεση του economist για το επιχειρηματικό περιβάλλον, η Ελλάδα εμφάνισε την μεγαλύτερη άνοδο, καθώς από την 62η θέση την πενταετία 2014 – 2018 σκαρφάλωσε στην 34η στην πενταετία 2019-2023.

Την ανάλυση της βελτίωσης αυτής δεν την έχω διαβάσει, αλλά ως λογιστής αξιολογώ τα εξής:

Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτώνΜείωση φορολογικών συντελεστών στα κέρδη νομικών προσώπων και στα μερίσματαΊδρυση εταιρειών κάθε μορφής μέσω της
ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσηςΔιευκόλυνση στις εξουσιοδοτήσεις μέσω gov.gr

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν το 2019 και το 2020 και σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας με ποικίλα μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα, επιδότηση παγίων δαπανών, επιδότηση τόκων, αναστολή εργαζομένων κλπ) δημιούργησαν ένα κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας.

Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνουμε ότι αυτονόητες διορθώσεις σφαλμάτων δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί:

Εξακολουθούν τα δυσανάλογα οριζόντια πρόστιμα για αμελητέες ή τυπικές παραβάσεις ακόμα και σε περιπτώσεις πρόδηλης ανωτέρας βίαςΕξακολουθεί η ασάφεια σε πολλές φορολογικές διατάξειςΕξακολουθεί η πολυδιάσπαση σε επιμέρους ζητήματα με διαφορετική ερμηνεία παρόμοιων καταστάσεων, αντί για κεντρικές οδηγίες και κατευθύνσεις. Εξακολουθεί το φαινόμενο να έχουμε μπει στην άνοιξη και να μην γνωρίζουμε ούτε το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων, ούτε τα έντυπα, ούτε τις οδηγίες.

Το κυριότερο όμως σφάλμα , όπως έχουμε θίξει πολλές φορές, είναι η ταχύτατη ψηφιοποίηση, χωρίς σωστή νομοθετική πλαισίωση και αναδιάταξη διαδικασιών. Σαν να μας δίνουν μια Ferrari για να οδηγήσουμε στον χωματόδρομο. Αν μάλιστα το να οδηγούμε την Ferrari γίνει υποχρεωτικό με την απειλή τεράστιων προστίμων, θα αναπολούμε το πατίνι με νοσταλγία, γιατί, πώς να το κάνουμε, στον χωματόδρομο είναι χρησιμότερο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε παράλογες απαιτήσεις. Γνωρίζει καλά ότι οι παθογένειες του ελληνικού κράτους δεν αντιμετωπίζονται από την μια μέρα στην άλλη και ότι είναι μια προσπάθεια που θα έχει κόστος και αστοχίες. Θα συγχωρεί τυχόν λάθη, αναγνωρίζοντας την ειλικρινή προσπάθεια. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί και η επανάπαυση στις δάφνες των πρώτων επιτυχιών, όσο σημαντικές και αν ήταν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-i-veltiosi-sto-epicheirimatiko-perivallon-kai-oi-dafnes-tis-epitychias.htm
Τυχαία Θέματα