Γιάννης Διονάτος: Κάτι καλό συμβαίνει στην Ελλάδα!

10:18 24/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Μια φράση απότοκο του ομώνυμου όσο και εξαιρετικά δημοφιλούς θεατρικού έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο, το οποίο έχει συμπληρώσει περισσότερο από έναν αιώνα από τότε που παίχτηκε για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, 107 χρόνια, καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε το 1917.

Πρόκειται για την πλέον αντιπροσωπευτική αντίδραση σε όσα ισχυρίζεται ένα (στρατευμένο, πάντοτε) τμήμα του πληθυσμού της πατρίδας μας, αναφορικά με την κατάσταση που ισχύει στην χώρα μας σε ποικίλα επίπεδα, με έμφαση στον οικονομικό τομέα.

Θυμάμαι, για παράδειγμα, κατά τις διπλές εθνικές εκλογές

του 2023, όταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ποσοστό της τάξεως του 37,24% στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς. Μέγεθος, περίπου διπλάσιο του Σύριζα (19,36%) και υπερτριπλάσιο του ΚΚΕ (11,49%), σε ένα από τα «παραδοσιακά κάστρα» της ευρύτερης Αριστεράς στην χώρα μας.

Τότε, οι… ινστρούχτορες του προαναφερθέντος χώρου δεν μπορούσαν -καν- να εξηγήσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναφέροντας ορισμένες ακατάληπτες, όσο και εξωφρενικές δικαιολογίες.

Κι όμως, η απάντηση βρισκόταν μπροστά τους, ξεκάθαρη, απλή, όσο και κατανοητή: Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, σε συνάρτηση με την αναζωογόνηση σειράς βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, που «μεταφράζονταν» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση οικονομική κινητικότητα.

Με άλλα λόγια, προοπτική, εξέλιξη και αισιοδοξία. Το εντελώς αντίθετο του μαρασμού, της κακομοιριάς, της καταστροφολογίας και των μελανών χρωμάτων με τα οποία συλλήβδην οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης «έντυναν» και χαρακτήριζαν την πραγματικότητα που ζούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι-ψηφοφόροι. Μια επίπλαστη, virtual και μακριά από την πραγματικότητα εικόνα

«It’s the economy, stupid», φράση που είχε συλλάβει ο σύμβουλος πολιτικής James Carville, και έμελλε να αποτελέσει σλόγκαν-σημείο αναφοράς από μέρους του -τότε- υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton, κατά την προεκλογική περίοδο των αμερικανικών Προεδρικών εκλογών το 1992.

Αφορμή για τα προαναφερθέντα αποτέλεσε η νέα αναγνώριση που επεφύλαξε στην χώρα μας, και δη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το Economist Intelligence Unit (EIU), το οποίο και θεωρείται ως ο ερευνητικός βραχίονας του Economist.

Συγκεκριμένα, το EIU προβάλλει τη σημαντική άνοδο σε επίπεδο βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που καταγράφει η Ελλάδα και θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταξύ συνολικά 82 χωρών!

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η πατρίδα μας πραγματοποίησε «άλμα» 28 θέσεων, καθώς από την 62η θέση που κατείχε κατά την πενταετία 2014-2018, σήμερα -πλέον- καταλαμβάνει την 34η θέση.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η κατάταξη απορρέει με βάση αξιολόγηση που λαμβάνει υπόψη της 91 δείκτες, οι οποίοι «μετρούν» την ελκυστικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 82 χώρες παγκοσμίως.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-kati-kalo-symvainei-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα