Ένοχοι οι σεισμολόγοι για την καταστροφή στην Ιταλία!

Goodbyte

Το ανώτερο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε υπεύθυνους τους 7 σεισμολόγους για την τεράστια καταστροφή στην περιοχή της L’Aquila, το 2009.

Ήταν 6 Απριλίου του 2009, όταν η γη άρχισε να σείεται, από σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, καταστρέφοντας μια ολόκληρη πόλη και φέρνοντας τον θάνατο σε 300 κατοίκους της περιοχής και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.500!

Τρία χρόνια μετά, στο σήμερα, ένας άλλος “σεισμός” αυτή την φορά από το δικαστήριο ήρθε και τάραξε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ποινές σε 7 σεισμολόγους, οι οποίοι κατά το δικαστήριο δεν προειδοποίησαν τον

κόσμο για τον επερχόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου, είναι αυτή την φορά ο “λυπηρός” απολογισμός.

Συγκεκριμένα, οι 7 σεισμολόγοι καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια φυλάκισης και σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ η αρχική κατηγορία φαίνεται να ήταν μια “μορφή” φόνου εξ’αμελείας!

Το σχόλιο μου: Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση από ανθρώπους (δικαστές), οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα επί του θέματος της σεισμολογίας. Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Κρίνοντας ενόχους αυτούς τους σεισμολόγους είναι σαν να λες ότι έχεις τον τρόπο στα χέρια σου για ασφαλή πρόγνωση και απλά δεν τον χρησιμοποίησες. Τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτή την άποψη. Οι επιστήμονες μπορούν να έχουν στα χέρια τους ορισμένα στοιχεία για την έλευση του σεισμού, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να έχουν ασφαλή πρόγνωση, είτε βραχείας είτε μακράς πρόγνωσης.

Μπορούν να ξέρουν συνήθως σε ένα χρονικό παράθυρο μηνών ή εβδομάδων πως σεισμός πρόκειται να χτυπήσει μια ευρεία περιοχή δεν μπορούν όμως να βάλουν το χέρι τους στην φωτιά! Ασφαλείς προβλέψεις έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά ενέχει πάντα ο κίνδυνος του λάθους. Και ας το δούμε και από την πλευρά του δικαστηρίου.

Θα έπρεπε δηλαδή όταν οι σεισμολόγοι είχαν στα χέρια τους ορισμένα στοιχεία να πουν στον κόσμο βγείτε από τα σπίτια σας γιατί ίσως σήμερα, ίσως την άλλη βδομάδα ή σε μερικούς μήνες περιμένουμε σεισμό; Πλάκα μας κάνουν; Θα σας πω ποια θα ήταν η απάντηση των “ειδικών”: “φέρτε μας αδιάψευστα στοιχεία και μετά, γιατί το χρηματικό κόστος της εκκένωσης είναι τεράστιο!”.

Εν κατακλείδι, η σεισμολογία δεν έχει βρει τον τρόπο να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια αυτό το φαινόμενο, και ως εκ τούτου μέχρι να βρεθεί η μαγική συνταγή οι περιοχές που κρίνονται ως σεισμογενείς, όπως Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιαπωνία και Καλιφόρνια, θα ενέχουν πάντα τον κίνδυνο της καταστροφής.

Η Φύση δεν δαμάζεται, ιδίως οι εκφράσεις της/φαινόμενα της που υπήρχαν πολύ πριν ο άνθρωπος μάθει για αυτά. Όσον αφορά την απόφαση… απλά ντροπή!

Το παρόν άρθρο Ένοχοι οι σεισμολόγοι για την καταστροφή στην Ιταλία! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα